Can Gibert
Caldes d'Estrac

Des de l'estació de tren, pujant pel carrer de La Riera, trencant a mà esquerra.

XV
    Estructura, coberta, façana i conjunt en bon estat.
    Octavi Mallorquí Vicens

Casa cantonera de planta baixa i una planta. Tota restaurada i pintada de blanc, però respectant elements arquitectònics antics. La façana principal està orientada a l'est. Presenta dos accessos: per un costat, una porta principal amb marc de pedra i sòcol antic que supera el desnivell de peu de carrer, i uns pocs metres més enllà un altre accés, més gran, amb rampa. Aquesta façana principal presenta una coberta de teules a dues aigües, perpendicular a la porta principal. Podríem destacar l'existència de vàries finestres, de diferent mida, i de les quals només són reixades les de la planta baixa. I si parlem de finestres, és evident que haurem de referir-nos, per la seva vistositat, a la que es troba a la primera planta i que ja, en el seu moment, va ser documentada per l'erudit Apel·les Mestres. Es tracta d'un finestral gòtic de pedra amb arcs lobulats, sobresortint de pedra i representació de figures humanes i animals; s'ignora el seu origen, i ni tan sols se sap si abans d'estar a Can Gibert va estar en algun altre lloc. Encara a la façana principal, trobem una terrassa cantonera situada al primer pis; sense dubte es tracta d'un afegit posterior a la construcció original i que fa funció de mirador. Les façanes laterals presenten finestres tant a la planta baixa com al primer pis. La façana posterior de la casa està ocupada per un pati o jardí interior enrajolat que destaca per la gran quantitat de plantes i per la presència de varis desaigües de boca grossa. Com que la casa està situada en un terreny de forta pendent, a l'interior de l'edificació s'ha tendit a superar aquest inconvenient amb l'existència de graons i escales com les que permeten accedir al pati o al pis superior.

Sòl urbà. Sistema d'equipaments i dotacions públiques. Forma part del nucli antic de la població. Hi ha un dibuix d'Apel·les Mestres, a finals del segle XIX, que mostra la façana de Can Gibert amb el finestral gòtic.

Aquesta és una de les edificacions més antigues de Caldes que tot i les transformacions encara es manté en peus. Els seus orígens ens situen en el segle XV. Testimoni d'aquesta antiguitat és la finestra gòtica va documentar Apel·les Mestres.

CARNÉ I CABRÉ, J.(1995). Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic. Document Refós. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac.