Can Bonamic
Sant Esteve de Palautordera

Camí de l'Auleda, 6
    Emplaçament
    Zona coneguda com Plana Bonamic. A la carretera BV-5301 en direcció Montseny hi ha un trencall a la dreta. A uns 150 metres se situa Mas Bonamic,
    283

41.72261
    2.42343
    452043
    4619139
    08207 - 11
    Segle XVI - XIX
    Bo
    El nivell de conservació general és bo, sobretot en les parts on hi ha activitat, és a dir el cos central i els dos volums que se situen a banda i banda. Al lateral nord de l'edifici central hi ha uns coberts amb un estat de conservació més precari.
    Pla Especial de Catàleg de Masies i Cases Rurals. C-022
    IPAC 29356
    Residencial - cultural - productiu
    000807100DG51G0001IM
    Daniel Gutiérrez Espartero

Es tracta d'un conjunt d'edificacions on sembla que la part principal, el cos central, seria del segle XVI.

S'accedeix per un pòrtic a un pati interior on es troba la façana de l'edifici, amb planta baixa, pis i golfes. La coberta és a dues vessants. El portal presenta un gran arc de mig punt amb pedra i, a sobre mateix, un finestral d'arc conopial amb esculturetes. Les altres finestres no són tan característiques. En el finestral central sorprèn la qualitat de les escultures. A l'escut és sostingut per dos caps a les columnetes i dos caps més grans fins a mig tors, de cara molt expressiva.

Els dos volums que se situen a banda i banda de l'edifici central tenen característiques diferents. Al sud, un edifici d'habitatges de planta baixa més planta primera. Al nord, un edifici que podria haver estat un magatzem associat al mas.

Aquest conjunt d'edificacions es poden separar en dos grups. Un grup on trobem l'edifici més important, del segle XVI, i l'altre grup amb edificacions més tardanes i sense interès arquitectònic.
    A l'edifici del segle XVI hi ha un finestral en el qual hi trobem la data de 1553 en un escut, també les inicials B X F.

- FONT i VALENTÍ, Gemma;; MATEU i CASQUET, Joaquim; PUJADAS i MITJÀ, Sandra (2001): Els Aprofitaments hidràulics de la conca de la Tordera : l'exemple del mas Bonamic (Sant Esteve de Palautordera). Monografies del Montseny, núm 16. Amics del Montseny. Viladrau.