Cal Vilardaga i cal Quim
Vilada

Sector de la Ribera
    Un parell de feixes per sobre de cal Bover.

Martí Picas. INSITU SL

Es tracta d'un conjunt de dos habitatges situat a les feixes ubicades al sector de la Ribera de sota el nucli de Vilada al qual s'accedeix des de l'est al poble des de la C-26. Cal Vilardaga i cal Quim està format per un edifici principal amb un cobert adossat al qual l'evolució posterior ha convertit en dos habitatges adossats. Consten de baixos i dos pisos a cal Vilardaga i de baixos, pis i golfes a cal Quim. La façana principal de les dues cases és encarada al sud, a on trobem les portes principals d'entrada dels dos habitatges fets amb llinda recta de fusta. Les façanes no disposen de cap element destacat, i mostren un parament de pedra irregular amb cantoneres lleugerament escairades.
    Segons una lectura de paraments, considerem que cal Vilardaga és l'edifici principal del conjunt. L'edifici presenta una unitat en els paraments. El marc de la porta és de maons i llinda recta de fusta. Al 1r pis hi observem una doble balconada d'ampit amb barana de ferro forjada decorada amb motius geomètrics. Al segon pis, observem dues finestres rectangulars. La coberta és a doble vessant amb el carener orientat d'est a oest, i disposat perpendicular a la façana sud.
    Per altra banda, l'actual habitatge de cal Quim, mostra una construcció en diferents fases. Inicialment, pensem que hauria estat un cobert adossat a l'edifici principal de cal Vilardaga amb coberta de vessant simple orientada a l'est. La planta baixa hauria estat (tradicionalment) cort/quadra/magatzem o similar i pallissa al pis superior. Posteriorment s'amplia aquest adossat amb una fase que duplica la superfície inicial. I finalment, en una etapa contemporània s'aixeca la coberta i s'amplia la superfície altre cop. A la façana principal, s'observa un balcó d'ampit amb barana de forja i motius geomètrics com a cal Vilardaga.

La transformació en doble habitatge sembla que s'hauria produït a mitjans del s. XX. A l'extrem oest de la feixa de cal Vilardaga i trobem la font de la casa.

Per característiques arquitectòniques i materials de les cases de cal Vilardaga i cal Quim partirien d'una unitat original de cal Vilardaga construïda a finals del s. XVIII o mitjans del XIX. A partir de l'ampliació del cobert adossat s'acabaria produint un nou habitatge, cal Quim. La propietat de la família Solsona ja compra només l'habitatge de cal Vilardaga als anys 40 del s. XX. Documentalment, trobem citada la casa al 1r cadastre de l'Ajuntament de Vilada (dipositat a l'AM de Vilada) de l'any 1766 en el qual se cita cal Vilardaga com a propietat de Josep de Vilardaga. Existeix documentació de finals del segle XVIII a l'índex de finques rústiques del terme de Vilada dipositats a l'ACBR en el que es descriu la compra de Mateu Picas a Josep Vilardaga d'una casa i terres. Creiem que podria tractar-se de la mateixa casa.