Cal Freixa
Vilada

Sector Ribera. Sota l'antic camp de futbol.
    Al peu de la C-26. Sota l'antic cap de futbol i pista de tenis.

XVII-XX
    Martí Picas. INSITU SL

Es tracta d'una masia situada a tocar de l'antiga pista de tenis de Vilada per l'entrada est al poble, entre les cases de cal Mestrico i Cal Bover, per sobre de la riera de Vilada. Consta de baixos, pis i golfes. Als baixos s'hi accedeix per la part de ponent. L'accés al primer i al segon pis es fa per aquest costat, on hi ha la porta principal. La façana principal és encarada al sud-oest, en la qual es pot observar una ampliació a la façana sud, d'un cobert adossat. La façana està completament arrebossada, pintada i restaurada, per bé que no sembla que s'hagi modificat la distribució de les obertures. A la porta, es pot veure incís en una gran llinda de pedra recta, una data que no s'acaba d'identificar flanquejant un cristograma. Al pis, un petit balcó amb barana de forja sense decoracions ocupa la part central. La sortida del balcó està feta amb llinda i brancals de pedra. A la llinda hi ha incís la inscripció franc (esc) Freixa, la data 1664 i un cristograma al centre. Al costat del balcó hi trobem una finestra i a sobre d'aquest un finestró. Un darrer element interessant de l'edifici és una gran barbacana situada en aquesta mateixa façana i reforçada per travessers de fusta que donen solidesa al voladís. La façana nord-est està parcialment excavada en el terreny, sobresortint l'edifici a partir del pis. Les restants no disposen d'elements a destacar. La coberta és de teula ceràmica a doble vessant, i carener orientat transversalment respecte a la façana principal que està orientada vers al sud-oest.

A l'extrem nord-est de la parcel·la de la casa, hi podem trobar la font de la Barraqueta.

Masia del s. XVIII o anterior, que va viure un període d'expansió si fem cas de la millora de portes i finestres a mitjans del s. XVIII (1765). Ha estat restaurada contemporàniament. El terme municipal de Vilada, des de l'establiment de les parròquies que conformaven Vilada i Gardilans, s'ha caracteritzat per un poblament dispers de masos disseminats en un territori més o menys pla que va resseguint el vessant nord de la riera del Merdançol principalment, aprofitant les terres més planes que ofereix la vall. Comparteix entorn, amb el barri de la Ribera, caracteritzat pel descens suau i amb feixes del vessant orientat a migdia on es troba assentat el poble. Documentalment, trobem citada la casa al 1r cadastre de l'Ajuntament de Vilada (dipositat a l'AM de Vilada) de l'any 1766 en el qual se cita cal Freixa com a propietat de Josep Dachs.