Cal Vermell
Castellet i la Gornal

Camps de la Porxada. Est de Sant Marçal
    BV-2171 direcció a Sant Marçal. Passat el km 12 el primer a l’esquerra

Restaurada
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Vermell és un mas d’època contemporània format pel volum principal i dos cossos annexes. L’alçada del cos principal ha estat modificada, atès que inicialment era una construcció amb la coberta a dues aigües i actualment  presenta una coberta de  mas de planta  basilical. Consta de planta baixa, pis i golfes. El frontis, orientat a migjorn, s’hi obra el portal d’accés d’arc rebaixat amb una finestra a nivell de planta baixa, tres finestres a nivell de pis juntament amb un rellotge de sol circular a l’extrem de ponent  i una finestra central a nivell de golfes. Totes les finestres d’arc pla. Adossat al frontis, al costat de ponent del portal, hi ha un cos de planta rectangular modificat i actualment tancat amb una vidriera per llevant que correspon als antics corrals del mas. Les façanes laterals presenten diverses finestres a mides diferents d’arc pla. Per la façana de tramuntana se li adossa un segon volum de planta rectangular que correspon a l’antic celler, actualment transformat per altres usos. A l’interior del mas si que conserven un dels dos cups de vi, de planta quadrada amb el revestiment dels cairons i les toves del paviment original a la zona de l’entrada. Els murs estan arrebossats i pintats de tonalitat vermellosa amb un sòcol de pedra plana.

La construcció de les parets és de tàpia.

Segons les escriptures de la casa la casa fou edificada per Don José Valverde l’any 1898 qui ho va vendre a Francisco Tordillo Casanueva l’any 1978 fins que ho va adquirir l’actual propietària a la dècada de 1990.