Cal Torra
Rubió

BV-1037 direcció el Pla de Rubió

XVII-XX
    Restaurada
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Torra es troba situada al sud del Pla de Rubió i a tocar de la carretera BV-1037. És una edificació d’època moderna i consolidada en època contemporània construïda a partir de diferents volums i ampliacions. El cos principal és de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa i tres pisos i un petit soterrani amb el celler, on s’hi conserva la boixa i un vaixell amb l’any 1742 gravat. El frontis presenta una composició molt simètrica formada per cinc eixos, amb el portal d’accés d’arc de mig punt adovellat i les finestres amb llinda de pedra. Destaquen les finestres del primer pis, amb ampit i dues d’elles gravades amb l’any 1724 i 1763. Al costat del portal s'hi adossa un pou, que té accés dels del primer pis, construït per Ramon Torra l’ant 1851, tal i com s’indica a la llinda d’una petita obertura situada al nivell més baix. A l’interior en destaca l’entrada, amb volta catalana, i les escales que donen al primer pis que encara es conserven les originals de pedra. La façana de migjorn ha estat restaurada i algunes obertures han estat modificades i afegides, tot i que, també en conserva d’originals. Tot i així, presenta una composició simètrica a partir de tres eixos ben definits. D’aquestes obertures destaca la central de la planta baixa on hi consta JMV 1979 gravat a la llinda; any en que fou reformada per última vegada. Al costat nord-est s’hi adossa un volum, actualment reformat, construït també per RAMON TORRAS l’any 1874 tal i com ho indica a la llinda del portal d’accés. Davant la casa hi ha una patí tancat, tipus barri, amb dues portes d’accés, una a la banda de tramuntana i l’original per la banda de llevant, amb llinda de pedra i amb l’any 1776 gravat. Al cantó de llevant hi ha un antic cobert o magatzem. És tracta d’una edificació absenta de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal orientada a migjorn amb un gran arc de mig punt per accedir a l’interior. Damunt d’aquest accés hi ha un rellotge de sol realitzat l’any 1981. El parament dels murs és de pedra irregular a excepció de les canonades, que són de pedra ben treballada i col·locada a mode de cadena cantonera.

Segons documentació consultada, la propietat estava en mans de Monserrat Thomasa muller de Jaume Thomas de la Torra l’any 1606 tal i com ho indica una consueta de l’església parroquial de Santa Maria de Rubió. L’any 1628 apareix esmentat Pere Thomas de la Torra en el llistat de recaptacions de la lluminària de la parròquia de Santa Maria de Rubió. L’any 1714 apareix La Torra en un llistat de la parròquia de Santa Maria de Rubió en relació al pagaments de la collita i fruits que proporcionava cada finca. En el llibre de censals de l’any 1869 s’hi troba inscrit: “ ... te y poseheix Franch Tomas y are son fill Jaume y net Pere Tomas tot aquell mas vulgarment dit de la Torra de tringuda de cen jornals de llauro... “