Cal Tomàs
Castellet i la Gornal

Carrer del Castell, 2. Nucli de Castellet

Restaurada 1986
    Immoble / 2759-I / Aprovació definitiva comissió urbanisme / 15/12/2004
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Tomàs és una edificació formada a partir de diferents cossos adossats a diferents alçades amb un pati tancat situat davant l’antiga entrada principal. Antigament el pati era la era de les diferents cases del nucli de Castellet. Actualment, els diferents cossos formen part de dues vivendes amb dues entrades independents. Les façanes de ponent reflecteixen els diferents cossos annexes amb dues entrades independents, una que dona accés a la zona enjardinada i una segona, a llinda de pedra a l’interior de l’edifici. El volum principal és un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal construït de maçoneria amb una torre situada a l’extrem dret de maons realitzada posteriorment. Consta de planta baixa i pis. Al frontis, orientat a migjorn, s’hi accedeix des de la zona enjardinada. En ell s’hi obre la porta d’accés d’arc de mig punt adovellat amb la data gravada de 1761  a la dovella clau. Damunt el portal hi ha una finestra d’arc pla de pedra decorada amb una arc conopial. A la façana posterior, orientada a tramuntana, s’hi obre una segona porta d’accés d’arc de mig punt adovellada. En totes les façanes s’hi obren diverses finestres d’arc pla i amb brancals de pedra. A l’interior en destaquen dos arcs apuntats amb marques de picapedrer i un cup de vi que conserva els cairons.