Cal Riera
Castellet i la Gornal

La Porxada. Sud-est de Sant Marçal
    BV-2171 direcció Sant Marçal. Passat el km 12 el primer a l’esquerre

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Riera és una mas de finals d’època moderna i modificat en època contemporània. Està format per un cos principal i diversos annexes posteriors. La casa gaudeix d’un pati tancat per un baluard amb un portal adovellat d’accés d’arc rebaixat. El cos original és una construcció de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes, aquestes amb tres finestres de reduïdes dimensions d’arc de mig punt. Entre la planta primera i les golfes destaquen les restes d’un rellotge de sol rectangular de morter que encara conserva l’agulla. A la banda de ponent s’hi adossa un cos de planta rectangular amb la coberta a una vessant que acull el cup de vi i una zona de magatzem o estable i posteriorment, s’hi afegir un segon cos de planta rectangular amb la coberta a una vessant i d’una sola planta. A la banda de llevant s’hi adossen dos cossos de planta quadrangular a diferents alçades amb la coberta a una vessant, quedant un d’ells  forma de l’estructura tancada pel baluard. La vivenda fou ampliada a la part posterior mitjançant la construcció d’un cos annexa, de planta rectangular, de planta baixa i pis amb quatre finestres d’arc pla, dues per planta. Finalment, ja en l’últim moment s’amplià la construcció per llevant amb un cos annexa de planta rectangular i tancat per una vidriera.