Cal Raventós de Sant Marçal
Castellet i la Gornal

Plana de Cal Cassanyes. Sud de Sant Marçal
    Emplaçament
    Des de Sant Marçal agafar el camí del Torrent dels Pous i passat Els Pous a la dreta i el següent a la dreta.
    159

41.29599
    1.60668
    383344
    4572552
    08058 - 348
    Reformada l’any 1960
    002403300CF87C0001IG
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

La masia de Raventós es troba a tocar de Cal Muntaner. És una construcció formada pel cos principal, de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. El frontis, de composició simètrica, s’hi obre el portal d’accés al centre de la façana amb un rellotge de sol al damunt i dues finestres per planta. La façana finalitza amb una barana de ceràmica. Per la façana posterior, de tramuntana, també hi ha un accés al cos principal d’arc de mig punt. A banda i banda se i adossen dos volums de planta baixa amb la coberta a una vessant i que actualment compleixen la funció de garatge i/o cobert. Cadascun d’ells té una porta d’accés independent situada a la façana de migjorn.  Totes les obertures són d’arc pla i emmarcades amb un marc pintat de blanc. Els murs estan arrebossat i pintats de tonalitat grisosa amb les cantonades pintades en blanc imitant pedres ben escairades col·locades a mode de cadena cantonera. La façana principal també conta d’un sòcol de maons plans. Davant hi ha un pati enjardinat, antiga era, amb un cos independent  situat a la banda de ponent i utilitzat com a cobert agrícola.

Altres noms: La Porxadeta
    L’any 1960 es va modificar l’accés i es van ampliar les finestres Durant la segona meitat de la dècada de 2010 és van pintar les façanes i el rellotge de sol. Aquest va ser pintat sense imitar l’original. Segons una imatge de l’inventari de masies de l’any 2014 conserva la mateixa forma quadrangular però l’interior era pintat de blanc amb la línia de la forma remarcada.

Segon l’actual propietari, la finca de Cal Raventós va ser construïda a la dècada de 1850 un cop adquirits els terrenys de la finca Els Pous.