Cal Raspall
Castellet i la Gornal

Masos de Sant Marçal. Sud de Sant Marçal
    Emplaçament
    BV-2171 direcció Sant Marçal. Agafar el trencall dels Pous i passada la casa el primer a l’esquerre.
    163

41.29141
    1.59867
    382665
    4572054
    08058 - 182
    000301700CF87A0001RB
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Raspall es troba situada juntament amb un seguit de cases i masos de la zona coneguda com els Masos de Sant Marçal, molts d’elles sorgits a partir del Mas de Cal Romagosa de Sant Marçal. Cal Raspall és una edificació formada a partir de diferents cossos. El cos principal és una construcció de planta quadrada amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes. El frontis, tot i estar modificat, presenta una composició simètrica amb tres obertures per planta a excepció de la zona de les golfes, on s’hi obre una finestra central. L’accés principal tot i haver estat reduït conserva tot l’arc rebaixat adovellat original. A banda i banda del cos principal s’hi annexionen dos volums de planta rectangular que havien estat els espais de corrals, galliners i magatzems. El cos de la banda de llevant, a la dècada de 1930 es va modificar i a nivell del primer pis s’hi van obrir un seguit d’arc de mig punt a mode d’eixida. Els murs estan arrebossats i pintat de blanc. Davant la casa hi ha un pati tancat amb un baluard realitzat posteriorment.

L’interior modificat

Cal Raspall és una construcció de finals del segle XIX construïda pels masover de Cal Romagosa de Sant Marçal. Els de Cal Romagosa van vendre un tros de terreny a la família de Cal Raspall per construir-s’hi la vivenda. El cognom de Raspall prové de la pubilla de la casa.