Cal Martí
Castellet i la Gornal

BV-2117. Nord de Torrelletes
    BV-2117 de Torrelletes a les Masuques, a l’alçada del km9

Residencial - productiu
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Martí possiblement és un mas d’origen medieval que fou consolidat en època moderna i contemporània. El mas està constituït per diversos cossos annexes. El cos principal és una edificació de planta quadrangular formada a partir de dos volums  amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa, pis i golfes. La façana principal ha estat completament arrebossada amb les obertures tapiades a excepció del portal d’accés, d’arc de mig punt adovellat. No obstant encara hi son present dues finestres, una amb llinda i brancals de pedra i l’altra amb l’ampit. Per la façana de ponent és conserven tres finestres d’arc de mig punt i una d’arc pla a nivell de golfes. Davant d’aquesta façana hi ha un pati interior tancat amb els antics corrals tancat per un baluard amb el portal d’accés amb biga de fusta amb l’any 1704 gravat. Part de la planta baixa és utilitzada com a magatzem i s’hi conserven elements arquitectònics com un arc de mig punt adovellats a la zona de l’antic celler i l’embigat de fusta. Adossat aquest edifici primigeni l’any 1913 s’hi va adossar a la façana de llevant, cobrint-ne la meitat una nova edificació, l’actual habitatge. Es tracta d’un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes. Al frontis presenta una composició simètrica formada a partir de tres eixos d’obertura. A la part central s’hi obre el portal principal, d’arc rebaixat amb la data pintada de 1913,  i al damunt un balcó amb voladís i barana de ferro. La resta d’obertures són d’arc pla. Entre la primera planta i les golfes hi ha pintat un rellotge de sol. Els murs d’aquest volum estan arrebossats i pintats de blanc a diferencia del cos primigeni, que manté part de l’arrebossat sense pintar. Davant l’edifici hi ha un pati tancat per un baluard amb una gran porta metàl·lica. Per la façana posterior i de llevant s’hi ha adossat posteriorment diferents volums per l’activitat agrícola.

Masia d’època moderna propietat de la família Martí. La família sense descendència va adoptar una neboda de Clariana, Rosa Carbó. Aquesta es va casar amb Antoni Navarro de les Masuques, matrimoni que l’any 1913 va construir el nou segon volum. Malgrat que partir d’aquest moment el cognom és Navarro cada nova generació un dels descendents porta el nom de Martí.