Cal Calaf
Castellet i la Gornal

El Prat. Est de les Masuques

Reformada
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Calaf es troba adossada a llevant del Mas Fumat. Correspon a un edifici de planta rectangular  format a partir de dos cossos annexes amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. El frontis dels cos original s’hi obren dues portes d’accés d’arc pla juntament amb una finestra i tres finestres més, també d’arc pla, juntament amb un rellotge de sol de rajols ceràmics policromes de finals del segle XX. Adossat pel cantó de llevant s’hi afegir un segon volum també de planta baixa i pis. A nivell de planta baixa s’hi obre una porta de garatge i a nivell de pis tres finestres de dimensions més reduïdes d’arc de mig punt emmarcades per maons. L’accés el primer pis és dur a terme per unes escales des de l’exterior de l’edifici. Pel cantó de llevant hi ha annexa un edifici de planta rectangular amb la coberta a una vessant on antigament hi havia hagut els corrals, el galliner i magatzem. A l’interior en destaquen les restes d’un cup de vi amb els cairons conservats i en un dels quals hi fou gravat l’any de construcció 1888. A la part posterior hi ha la zona enjardinada. El parament dels murs és de pedra arrebossada amb el frontis principal pintat de atonalitat terrosa i la part posterior de blanc.

Antigament era anomenat Cal Montserrat. Aquesta edificació fou construïda per acollir els treballadors que treballaven les terres de l’entorn, propietat de la família Torres d’Almunia. Posteriorment, els treballadors van comprar la vivenda i els drets  la finca.