Cabana de Doña Cary
Caldes d'Estrac

Parc de Can Muntanyà, s/n (08393 Caldes d'Estrac)
    Parc de Can Muntanyà.

Dolent
    L'interior de la cabana està molt deteriorat a causa dels actes vandàlics patits a finals de l'any 2005.
    Ajuntament de Caldes d'Estrac. Plaça de la Vila, s/n (08393 Caldes d'Estrac)
    Octavi Mallorquí Vicens

La Cabana de Doña Cary o Caseta de Fusta està situada a l'interior del Parc de Can Muntanyà. Sembla voler imitar els típics refugis d'alta muntanya. Es tracta d'una edificació de planta baixa i primer pis. Amb terrat a vàries aigües de pissarra, amb carener horitzontal a la porta principal, que presenta una original sota coberta, i un tram de teulades de color verd. Les parets de la casa són de fusta, amb troncs disposats de forma horitzontal. Tant les finestres com la porta d'accés són rectangulars i presenten una mena de sobreportes de fusta com a protecció, amb figures romboides foradades. Destaca, enganxada a la façana principal, una xemeneia de pedra. A la façana posterior es pot veure una placa de ceràmica amb el nom de: Cabana de Doña Cary. A l'interior, disposa d'aigua i llum, així com de lavabos i una cuina. A la planta baixa hi ha un living amb xemeneia d'arc apuntat i marc de pedra, i un tram d'escales ens permeten accedir a la primera planta. Podem destacar finalment que la Caseta de Fusta va ser bastida en una petita elevació del territori amb el pensament de protegir al màxim la casa de possibles torrentades. Estèticament està perfectament integrada a l'espai natural perquè fins i tot sembla fer joc amb els arbustos i arbres del seu voltant.

La cabana rep el nom de la Sra. Caridad Urquijo. Darrerament, s'ha condicionat la cabana com a taller de creació sota la direcció de la polifacètica artista local Jana Hurter. Malauradament, la cabana ha patit en diverses ocasions atacs vandàlics, que han produït destrosses al seu interior.

Caridad Urquijo, neboda del marquès d'Urquijo, ambaixador espanyol a Cuba a primers del segle XX, es va casar amb Adolfo Muntanyà, indià nascut a Granollers que, al tornar d'Amèrica, s'establí amb la seva dona a Caldes d'Estrac, d'on era originària la seva mare. L'Adolfo anomenava carinyosament la seva dona Cary, i d'aquí prové el nom que porta la casa. La Caridad Urquijo morí prematurament l'any 1956.