Jupí del Gelabert
Folgueroles

    Osona
    Torrent de Folgueroles
    Emplaçament
    A la banda de ponent del terme municipal, sota el camí que voreja el torrent, uns 100 metres al nord del pont de l’Ariet o del Gelabert
    501 m.s.n.m

    Coordenades:

    41.94851
    2.30673
    442539
    4644292
    Número de fitxa
    08083 - 256
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XX
    Estat de conservació
    Dolent
    Completament cobert per l'abundant vegetació que caracteritza la zona
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 08082A00400003
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Estructura aïllada situada sota el marge de llevant del camí que voreja el torrent de Folgueroles, a la riba oest del torrent, en el mateix talús que forma el terreny. Es tracta d’una estructura de planta rectangular, bastida amb lloses de pedra planes i pedra sense treballar de diverses mides. En l’actualitat està molt malmesa per l’abundant vegetació que cobreix la zona, cosa que impedeix l’observació dels seus detalls. Era utilitzada com una cisterna per acumular l’aigua amb la que eren regades les hortes del Gelabert. De fet, uns 120 metres al nord d’aquesta estructura i a la riba de ponent del torrent, es conserven alguns dels murs de contenció que regularitzaven la zona i creaven terrasses planes aptes per al conreu dels horts. Aquests murs són bastits amb pedra sense treballar de diverses mides, disposada de forma regular.

    Font: informació oral del sr. Xavier Roviró [Consulta: 28-03-2022].

    PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier (2011). “El mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles”. Estudis d’Història Agrària, n. 23, p. 86.