Himne en honor de Sant Francesc d'Assís
Vallirana

    Baix Llobregat
    Carretera N-340, km.1231 - El Lledoner
    Emplaçament
    A la capella de Sant Francesc del Mas Vell (o de Dalt) del Lledoner
    407m

    Coordenades:

    41.39055
    1.90068
    408093
    4582696
    Número de fitxa
    08295-764
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Música i dansa
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    "HIMNE EN HONOR DE SANT FRANCESC D'ASSÍS, PATRÓ DE LA CAPELLA DEL MAS DEL LLEDONER (VALLIRANA) ERIGIDA EN RECORDANÇA DEL PAS DEL SANT PER AQUESTA CASA EN 1211: Sou Cap d'un nou llinatge, estel que ens guia, oh Serafí encarnat!, Flor d'aquest bell paratge, flairós del vostre pas que l'ha fressat. / Místic d'Assís estrella i nord d'Umbria, del Lledoner mireu el prec fervent: Pobre naixeu com Crist a una establia, i ja brilleu com sol de l'Occident. / Enamorat de mística pobresa, voleu ser pur talment lliri flairós; pitxer curull vesseu mel i dolcesa, dons i virtuts us fan arbre frondós. / Els vostres fills de zel faran proeses, Cabdill fidel ungit de caritat; segon Abram hereu de grans promeses, altre Moisès en la posteritat. / Reflex de Déu veieu en la natura, i a vostres mans joliu baixa l'ocell: feu un germà de cda criatura, i el llop feroç torneu mansoi anyell. / Oh Serafí ja els àngels us envegen!, Iris de pau consol d'aquest món trist; màrtir d'amor i anhels que al pit flamegen, l'Alberna us veu nafrat com altre Crist. / De vostre entorn ja el vent del mal s'allunya. Fet pelegrí la pàtria haveu deixat; nou increment trobeu a Catalunya, on de llavor del cel fareu sembrat. / Cap a Poblet venint de Barcelona, ja negra nit passeu per l'alt serrat; si Vallirana us veu i estada us dóna, el Lledoner us acull de molt bon grat. / Al Mas Puntic trobeu taula parada: Com Crist vingut el pa els haveu partit; us ha bressat la nit tota estrellada, i essent matí la llar heu beneït. / L'arbre vetust tronc de brancada ombrosa, el vostre pas farà perpetuar: Casa Pairal bressol dels Romagosa, a vostre honor hi ha alçat el temple i altar. / Heu beneït els camps de Vallirana, i el nou Assís Casal del Lledoner; d'un bell matí ja lluu la clariana, que tornarà el país florit verger". Pel que fa a l'edició de l'himne en paper, cal dir que presenta la mateixa estructura d'un goig i, a la part final del text, hi ha una oració que es recitava col·lectivament entre els feligresos escrita en llatí.

    Tot i que no se sap del cert, és probable que aquest himne fos escrit pel germà Romuald Maria Romagosa durant la primera meitat del segle XX. Era un monjo benedictí de Montserrat i membre de la nissaga propietària del Mas Vell del Lledoner, edifici que alberga la capella de Sant Francesc. La composició anava acompanyada amb música per ser cantada.

    ROIG LLORT, Anna; SIMÓ TARRAGÓ, Manuel (2001). Sant Mateu de Vallirana 150 anys: història i vida d'un poble i d'una parròquia (1851-2001). Vallirana: Parròquia de Sant Mateu, p. 137-138.