Caminada Popular de Vallirana
Vallirana

    Baix Llobregat
    Terme municipal de Vallirana
    Emplaçament
    Diferents llocs del terme municipal de Vallirana
    174m

    Coordenades:

    41.38792
    1.93197
    410705
    4582372
    Número de fitxa
    08295-756
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Manifestació festiva
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    La Caminada Popular de Vallirana té per objectiu donar a conèixer tant el patrimoni natural com els elements del patrimoni cultural de la vila, així com la seva història. Consisteix en una ruta pel terme municipal dividida en dos recorreguts de diferent llargada, en la que hi participen una mitjana de 300-400 persones. Compta amb punts d'avituallament durant la caminada i, al final, es dóna un obsequi i es fa un sorteig. Està organitzada pel Centre Excursionista de Vallirana (CEV), amb la col·laboració de l'ajuntament, i s'organitza el mes de novembre normalment. Enguany (any 2016) s'ha celebrat la seva edició número 35, amb un recorregut curt de 6,5 quilòmetres i amb poc desnivell, i un altre més llarg d'11 quilòmetres i més desnivell, a la zona del Lledoner.

    La primera edició d'aquesta cursa fou organitzada pel Centre Excursionista de Vallirana (CEV) a principis del anys 80, amb el nom de "I Caminada Popular de Sant Silvestre". Es feia una petita caminada des del roure mil·lenari (que va caure l'any 2009) fins a l'ermita. Un cop allà es ballaven sardanes, es sortejaven els cistells de Sant Silvestre i es feia un dinar a l'esplanada de l'ermita. Segons la germana Elisa Melià, de la Comunitat de Dominiques de Vallirana, antigament es feia l'Aplec de Sant Silvestre, tot i que es va deixar de celebrar abans de la guerra Civil. Posteriorment, donat el mal estat de conservació del temple, es va canviar la ruta i es va crear la Caminada Popular tal i com es coneix en l'actualitat.

    AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 89. Http://caminadapopularvallirana2016.blogspot.com.es/ (Consulta: 30-05-2017). Http://www.naturalocal.net/itinerari/caminada-popular-2016/503#vallirana#ruta (Consulta: 30-05-2017). ROSAS FEIJÓO, Eva (2003). El Baix Llobregat. Guia de festes, fires i esdeveniments culturals. [Sant Feliu de Llobregat]: Consell Comarcal del Baix Llobregat, p. 107.