Pica baptismal de Santa Maria de la Tossa
Santa Margarida de Montbui

    Anoia
    La Tossa de Montbui (08710 Santa Margarida de Montbui)
    Emplaçament
    Dins l'església de Santa Maria de la Tossa. Crta. BV-2204. Al cim de la Tossa.

    Coordenades:

    41.55522
    1.58048
    381622
    4601368
    Número de fitxa
    08250-122
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Objecte
    Medieval
    Romànic
    Segle
    XII-XIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Física
    Accés
    Fàcil
    Religiós
    Titularitat
    Privada accessible
    Fundació La Tossa de Montbui. (Refugi de l'Ermità, s/n, 08710 Santa Margarida de Montbui)
    Autoria de la fitxa
    Raquel Valdenebro Manrique

    A l'interior de l'església de Santa Maria de la Tossa es conserva una pica baptismal, amb una estructura semblant a una mitja esfera, sostinguda per un curt peu cilíndric. Les proporcions són notables amb una alçada total de 72 cm, dels quals cal restar-ne 27 cm, que corresponen al peu. L'estructura de la pica compta amb un diàmetre extern de 102 cm i un gruix de pedra que ateny els 6 cm. La part més còncava de la pica té una obertura de 90 cm. Com a element decoratiu, destaca la presència d'una doble ziga-zaga estriada en paral·lel que ressegueix el contorn superior del vas.

    Tot i la manca de dades concretes sembla que podria tractar-se d'una pica medieval, que podria ser datada entre els segles XII-XIII. El peu, d'altra banda, sembla un afegit posterior a pica pròpiament dita. A nivell de context històric cal relacionar la pica com un dels elements litúrgics propis del culte de l'església de Santa Maria de la Tossa, que al llarg de segles va exercir com a església parroquial del terme de Montbui.

    JUNYENT, Eduard; MAZCUÑAN A.(1975) Santa Margarida de Montbui a Catalunya romànica. Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Pàg. 505-510.