Festa Major
Sant Feliu Sasserra

    Bages
    Nucli urbà
    Emplaçament
    Nucli urbà de Sant Feliu Sasserra

    Coordenades:

    41.94501
    2.02178
    418916
    4644134
    Número de fitxa
    08212 - 103
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Manifestació festiva
    Estat de conservació
    Bo
    El dinar a la font és un dels actes populars i de caire tradicional que ha perdut la seva essència original i que seria interessant recuperar.
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Científic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    La festa Major de Sant Feliu Sasserra es celebra anualment a mitjans de setembre en el nucli urbà del municipi. La festa es celebra el segon cap de setmana de setembre, des del divendres fins al dimarts, tot i que a vegades s'inicia abans ja que acostuma a coincidir amb la diada de Catalunya, l'onze de setembre. Tot i que no hi ha un programa d'activitats que es repeteixi exactament any rere si que hi ha una sèrie d'activitats que es mantenen. Els principals actes són els següents: El diumenge és el dia on es realitzen dos dels actes més tradicionals de la festa Major: la missa solemne que es celebra en honor del patró de la parròquia, Sant Feliu, i la dansa del Treure Ball. Aquesta dansa d'origen senyorial es balla a la plaça Major per dues parelles de dansaires. Seguidament es balla el Ball Robat i es toca per part de la cobla la sardana de l'Angeleta de l'Hostal, una sardana que es va crear per homenatjar l'Angeleta, una senyora que vivia a l'Hostal de la plaça Major i que va participar activament en ensenyament de la dansa del Treure Ball al jovent per tal que perdurés. El mateix diumenge al vespre, i també a la plaça Major, es succeeixen l'audició de sardanes, el concert i el ball. El dilluns, es concelebra una missa solemne amb els sacerdots veïns, i el dimarts es celebra un altre dels actes amb més tradició: el dinar popular. Antigament aquest dinar era conegut com el dinar a la font, ja que en aquest dia les famílies del poble es trobaven per dinar a l'entorn de diverses fonts properes al nucli o a les masies. Alguna de les fonts on la gent anava a dinar aquest dia de festa era la font de Comes Vertides o la font de la Serra, aquesta última ubicada en terme d'Oristà. Recentment, però, aquest dinar popular s'organitza des de l'Ajuntament i es celebra al parc dels Castanyers, prop de la Torre Vilaclara, al centre del nucli urbà. Al llarg de la festa Major també es realitzen diverses activitats de caràcter lúdic, esportiu i cultural en diferents punts del nucli urbà, que varien en funció de la programació de cada any. Un d'aquests actes és la cercavila pels carrers del poble amb els gegants Feliu i Magdalena de Sant Feliu Sasserra acompanyats pels grallers.

    La imatge s'ha extret de la pàgina electrònica: www.santfeliusasserra.net

    La festa Major de Sant Feliu Sasserra es celebra a mitjans de setembre tot i que festivitat de Sant Feliu és l'1 d'agost. Aquest fet es deu a la influència del treball agrícola tenia en la vida quotidiana del poble ja que l'1 d'agost coincidia amb un època d'intens treball al camp.