Argilers
Sant Feliu Sasserra

    Bages
    Sector central del terme municipal
    Emplaçament
    A 3750 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 64'2

    Coordenades:

    41.94542
    1.9968
    416846
    4644203
    Número de fitxa
    08212-19
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Estat de conservació
    Dolent
    Avui en dia es conserven part de les estructures d'ús agropecuari i alguns dels murs de la masia. Al voltant s'hi ha construït diverses granges porcines i altres explotacions agropecuàries que desvirtuen l'entorn original.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 005A00016
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    Argilers està situada a la banda de ponent de la riera de Relat, en un turó sobre el pla d'Argilers, prop de la balma dels Carlins i divisant les masies de Bonells i Arnaus.
    Argilers era una de les masies més antigues del municipi de Sant Feliu Sasserra. Era una masia de grans dimensions amb la façana principal orientada al sud que conserva, actualment, part dels murs d'alguns estances interiors fins a nivell de 2 metres aproximadament i algunes estructures d'ús agropecuari, que encara s'utilitzen, situades a la banda de llevant. Els murs de càrrega eren de maçoneria de pedra de mitjanes dimensions amb morter i presenta carreus treballats a les cantonades i a les obertures o accessos que encara conserva.
    A la façana principal hi resta un mur de pedra amb un accés principal que presenta els brancals emmarcats amb pedra i una llinda de fusta. A la seva dreta s'hi annexen unes corts i estables que salven un desnivell del terreny i mostren una teulada d'una sola vessant.
    A la part interior s'hi poden observar diverses estances a través de la disposició dels murs, els quals, en alguns casos, conserven el nivell de l'estança i en altres sols resten fins a nivell de dos pams del terra.

    Segons fons orals la masia estava envoltada i delimitada per un mur de pedra que rodejava el turó en el qual està assentada. A l'interior de la masia hi havia una imponent escala de cargol de pedra amb grans graons i mitgera. El pas del temps i el poc condicionament de la masia van fer que s'anés degradant fins al punt d'enderrocar-se. Les runes de la masia es dipositaren en un gran pou a tocar de la masia. Veïns del poble recorden la masia dempeus als anys seixanta.

    La masia d'Argilers, també esmentada com Argolès, Argellés i Argelers, es troba documentada des de la baixa Edat Mitjana com a propietat del prior de Lluçà. Ja al 1331, i en una visita pastoral, apareix la figura de Pere d'Argelers com a parroquià de Sant Feliu. La masia torna a sortir reflectida en un capbreu del Priorat de Lluçà, fet el 1434, en la que apareix Argelers formant part de la batllia de Relat, i apareix, també, en els fogatges generals de 1497 i 1553, esmentada com Argolès i dins de la vegueria del Lluçanès en el de 1497 i com a Argellés dins la parròquia de la Sagrera i Sant Feliu al de 1553.

    AADD, Sant Feliu Sasserra. Capital històrica del Lluçanès: dels orígens als nostres dies, Centre d'Estudis del Lluçanès i Centre d'Estudis del Bages, 2003
    IGLÉSIES, J, El fogatge de 1497. Estudi i transcripció, FSVC Dalmau, Barcelona, 1992
    IGLÉSIES, J, El fogatge de 1553. Estudi i transcripció, Dalmau, Barcelona, 1981
    MASRAMON, R, Identificació del Castellot de Sant Feliu Sasserra, Patronat d'Estudis Ausonencs, 1983
    PLADEVALL, A, Santa Maria de Lluçà. Antiga canònica agustiniana, 1997