Font Canal
Sant Agustí de Lluçanès

    Osona
    Nucli urbà de l'Alou
    Emplaçament
    Camí veïnal de Casademunt de Pi, s/n

    Coordenades:

    42.09147
    2.13289
    428291
    4660296
    Número de fitxa
    08195-76
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Element urbà
    Contemporani
    Popular
    Estat de conservació
    Regular
    Quan el dipòsit s'omple, l'espai quadrat en el que es troba el brollador, el banc i el primer tram de l'escala queda submergit. Convindria controlar el nivell del dipòsit per poder accedir i utilitzar la font en òptimes condicions, així com netejar l'entorn.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Privada
    Josep Rovira Capdevila. Casademunt de Pi. 08586. Sant Agustí de Lluçanès
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    La font Canal està situada al sud-est del nucli de l'Alou, als peus del bac de Bardolet, prop del camí veïnal de Casademunt i en una zona de camps de pastura.
    L'accés a la font es fa a través d'un camp que separa el camí veïnal de Casademunt i el rec de les Mosqueres, al costat del qual es troba la font.
    El brollador de la font queda enfonsat a un metre aproximadament de la resta del sòl. S'hi arriba descendint uns graons de pedra, que formen un espai quadrat, en el que també hi ha un banc de pedra. El brollador i aquest espai queden submergits dins l'aigua impossibilitant l'ús normal de la font. A l'entorn hi trobem un dipòsit d'obra que s'utilitza per al captament i distribució d'aigua a la xarxa municipal i un punt d'aigua senyalitzat dins del Pla de Prevenció d'Incendis

    La font Canal s'utilitzava antigament pels pastors que seguien el camí de transhumància que comunica el Collet de Sant Agustí amb l'Alou, que passa a escassos metres de la font. També s'havia utilitzat com a safareig abans que es construís el safareig públic de l'Alou.