Xocolata Enric Rovira
Castellbell i el Vilar

    Bages
    C. de Sant Jeroni, 17
    161

    Coordenades:

    41.62867
    1.86453
    405418
    4609172
    Número de fitxa
    08053 - 579
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Tècnica artesanal
    Contemporani
    Segle
    XX
    Any
    1993
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Sense accés
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Xocolata Enric Rovira
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló i Laura Bosch

    La botiga i l'obrador de cal Forrellat sempre fan olor de xocolata. La xocolata de l'Enric Rovira, un artista que ha fet de la xocolata el seu talismà. El segell Enric Rovira és la innovació a partir de la tradició i la qualitat de les matèries primeres.
    Des dels seus inicis, el catàleg de productes ha mostrat un assortiment molt viu i camaleònic capaç d'evolucionar amb el temps, amb apostes molt arriscades que avui formen part de la història contemporània de la xocolata així com d'altres productes molt emblemàtics i populars que avui són icones de l'empresa. Productes com la Rajola de Barcelona, les Bomboles, el Planetarium, el Making of Chocolate, l'Imagine, la Vuelta al Mundo en xocolata o els "desapareguts" Capicúa, Rosa Virtual i els Turrons Àcid, Amarg, Dolç i Salat són alguns dels més reconeguts. A part dels productes de catàleg, Enric Rovira elabora una gran varietat d'articles personalitzats per hotels, empreses i esdeveniments tant en el disseny com en els sabors i conceptes. I també peces de xocolata de grans dimensions, de fins a 6 metres i 400kg, que al llarg d'aquests anys s'han fabricat per institucions i empreses com el Gran Teatre del Liceu de Barcelona o la Agència Espacial Europea, particulars i restaurants com el Bulli de Ferrán Adrià. A tot això s'hi ha d'afegir els productes de Pasqua, que sens dubte, caracteritzen l'estil de l'empresa i el seu autor. Ous de mil formats i colors que han estat exposats a diferents països i han rebut premis i reconeixements.

    Ha participat en fires com Alimentària i en exposicions al Palau Robert dins el cicle "La cuina dels genis del foc" (2004). També a la reinauguració del Liceu de Barcelona amb un pastís on es reproduïa la façana del mateix Liceu.
    La darrera foto ha estat cedida per l'empresa i és obra de Marc Vergés.

    L'any 1993, els cosins Francesc Forrellat i Enric Rovira decideixen unir esforços per establir un obrador dedicat a l'elaboració de productes selectes de xocolata a Castellbell.
    S'estableixen a les antigues naus de cal Forrellat que havia aixoplugat les destil·leries "San Geronimo". L'Enric treballava a la pastisseria dels seus pares, la coneguda Pastisseria Rovira del carrer Gelabert de Barcelona, involucrat totalment en el negoci familiar quan va sentir la necessitat de crear el seu propi projecte.
    Aviat van començar les obres, l'adquisició de la maquinària d'última generació i el que era més important, la creació dels productes, el desenvolupament de les receptes i la creació de la imatge corporativa de l'empresa i el packaging.
    Així, el setembre de 1993, tot estava a punt i en el nou obrador de cal Forrellat la xocolata es fonia per primera vegada per donar forma a un projecte iniciat amb la il·lusió de canviar el món de la xocolata,

    COL·LECTIU EL BROGIT (2005).Enric Rovira ens ofereix un viatge a l'origen; dins El Brogit, 294, octubre de 2005, pp. 8-9.
    J.M.Ll [Joan Masats Llover] (1993).Enric Rovira, xocolater, obre un obrador a Castellbell i el Vilar; dins El Brogit, 162, desembre de 1993, pp. 3.
    LLUCH, Sònia (2011). Delicatessens made in Castellbell: un recorregut pel poble a la recerca dels millors aliments de fabricació pròpia i artesanal; dins El Brogit. Periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 361, novembre de 2011, pp. 13-17.