Teuleria de Cabanas
Oristà

    Osona
    Sector nord del terme municipal
    Emplaçament
    A 100 metres de la carretera B-432, punt quilomètric 4'200

    Coordenades:

    41.97642
    2.07647
    423487
    4647571
    Número de fitxa
    08151 - 199
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Estat de conservació
    Regular
    Només conserva el mur frontal.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPIC. 24.1153.140
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 014A00009
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    La teuleria de Cabanas es troba situada al nord-est de la masia de Cabanas en un marge prop del pont que creua la riera Gavarresa i del punt on s'ajunten la riera Lluçanès amb la riera Gavarresa. Es tracta d'una teuleria rectangular d'uns 4 x 3,5 metres de planta interior i gruixuts murs construïts amb maçoneria de pedra irregular. Conserva una alçada d'uns 4 metres i una arcada de mig punt que donaven accés a la zona de combustió de la teuleria, a la façana sud, única façana que queda a la vista.

    La tercera imatge s'ha extret de l'Inventari de Patrimoni Industrial de Catalunya.

    Antigament, cada masia amb una certa entitat comptava amb un forn d'obra o teuleria dins les seves terres. La funció dels forns d'obra era coure maons i teules principalment, que servien per arranjar o ampliar les edificacions ja existents, o bé per a fer-ne de noves. Les teuleries es composaven bàsicament de dues zones, a la part inferior hi havia la cambra de combustió, en la qual s'hi col·locava el combustible, i a la part superior hi ha la cambra de cocció on es col·locaven les peces a coure. Les dues cambres es comunicaven a través d'uns forats que permetien el pas de l'escalfor.

    MESTRE, Pere (1998). Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Oristà. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.