Casa plaça Olles 3
Granollers

    Vallès Oriental
    Plaça de les Olles, 3
    Emplaçament
    Al nucli antic de Granollers
    145

    Coordenades:

    41.60832
    2.28718
    440605
    4606535
    Número de fitxa
    08096 - 156
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Noucentisme
    Segle
    XX
    Any
    1920
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-073. Protecció de tipus VII: Edificis substituïbles.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    0767714DG4006E0001KI
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Edifici d'habitatges, entre mitgeres, amb una estètica de ressonàncies vagament noucentistes. És de planta rectangular, i consta de planta baixa i dues plantes pis amb coberta plana limitada per una balustrada. La façana és plana i està arrebossada i pintada. El coronament es fa mitjançant un entaulament que incorpora els respiralls de la coberta. La composició segueix tres eixos marcats pels buits de proporcions verticals emmarcats amb motllures en el terç superior. En destaquen el balcó corregut de la primera planta i els tres de la segona, tots protegits amb baranes de ferro decorades amb dibuixos geomètrics de llenguatge noucentista (CUSPINERA et alií, 2001).

    La carretera va substituir el Camí Ral l'any 1848 i el ferrocarril va arribar el 23 de juliol de 1854. La segona línia de ferrocarril va arribar a Granollers el 1875. La conjunció d'aquests elements de comunicació va fer que Granollers agafés una gran volada i iniciés el procés d'industrialització sense deixar de banda l'activitat mercantil i l'agrícola (SESÉ, 1987b). Aquesta puixança va fer que, ja des de principis del segle XX, Granollers es trobés immers en un procés de renovació per incorporar els darrers avenços a la ciutat. Aquesta renovació que va tenir lloc sobretot a la zona de l’eixample és present també al centre de l’antiga vila medieval.

    Concretament, al carrer de Santa Anna i a la plaça de les Olles trobem alguns exemples d’edificacions de substitució que es van impulsar sobretot a partir del tombant de segle XX. L'edifici objecte d'aquesta fitxa fou construït el 1920, amb una estètica de ressonàncies noucentistes.

    CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers. Document administratiu.

    SESÉ, Jaume (1987b) El creixement industrial. Col. Coneguem Granollers, Núm. 2, Granollers: Ajuntament de Granollers.