Xatonada de Can Cartró
Subirats

    Alt Penedès
    Al Centre Cultural de Can Cartró

    Coordenades:

    41.39635
    1.73624
    394354
    4583528
    Número de fitxa
    08273 - 152
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Manifestació festiva
    Modern
    Contemporani
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Lúdic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Josep Anton Pérez

    Festa de caire gastronòmic celebrada a Can Cartró, que gira al voltant de la recepta del xató. La festa comença un divendres de febrer, abans de la festa pròpiament dita, que sempre es celebra en dissabte. El divendres s'ha d'esqueixar el bacallà al Centre Cultural de Can Cartró. A ultima hora del dia, entra en escena el "Catasús", responsable de tastar el bacallà i decidir si és salat o no.
    Quan arriba el dissabte, la festa comença després de dinar. Hi ha tres protagonistes: el "tiet", que prepara l'amanida i cou la carn a l brasa; i els dos "Joseps", que van fent morter rera morter, fins omplir l'olla del xató. El sopar comença cap a les deu del vespre.
    Finalment, després del sopar comença un ball de disfresses, que dura fins a la matinada, en què conclou la festa.
    Els ingredients més habituals del Xató són:
    Per la salsa: Alls escalivats, alls crus, bitxo, pebre vermell, oli d'oliva verge, vinagre de vi, galetes Maria, pa torrat, sal.
    Plat: escarola, bacallà remullat i esqueixat, tonyina salada, anxoves, olives arbequines.

    La xatonada de Can Cartró és una festa els orígens de la qual es remunten a abans de la Guerra Civil (1936-1939). Aleshores només la celebraven els homes. A partir dels anys '70 ja hi van poder anar tots els habitants del poble.

    TOT SUBIRATS, nº25, maig de 1998, p. 15.