Viure
Veciana

    Anoia
    Veïnat de Montfalcó
    723

    Coordenades:

    41.66703
    1.43352
    369592
    4613993
    Número de fitxa
    08297 - 4
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL / 24 -I / Acord Ple del Consell Comarcal 01/10/1998
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si (6093 IPA)
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    001006900CG61D
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Masia situada enmig d'una plana (de Benviure) envoltada de camps de conreu, i a prop de La Rubiola. El volum principal ha estat ampliat i es troba envoltat d'altres edificacions. També hi ha adossada una capella i un pati tancat, que li dóna aspecte de mas fortificat.
    La masia consta de planta baixa, pis i golfes. La coberta és a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Aquesta s'estructura a partir de tres eixos de simetria delimitats per les diferents obertures:porta d'accés centrada i dues finestres laterals a la planta baixa i balconada centrada i finestres laterals a la planta pis. L'acabament extern dels paraments és de pedra vista amb restes d'arremolinat. Les obertures estan emmarcades amb pedra carejada. La porta és de llinda recta.
    El volum més antic sembla ser el de la part septentrional, amb l'entrada a la façana de llevant amb un portal adovellat i finestra a la part superior amb ampit, brancals i llinda de pedra carejada. En els paraments s'oberven diversos arcs cecs. Una escala de pedra exterior serveix per accedir a una mena d'estança, l'ús originari de la qual se n'ha perdut el rastre, però que podria tenir a veure amb magatzem pel blat, ja que a la part inferior, encara es conserva la boca de pedra de l'antic forn. Els fonaments d'aquesta part del mas són a la mateixa roca.

    En el portal adovellat s'han col·locat dues pedres a modus de pedrís o festejador, una de els quals sembla tenir inscripcions de difícil lectura i que van ser localitzades a la mateixa casa durant la darrera reforma.

    És una de les masies amb referències documentals més antigues; l'any 1048 es produeix una venda d'un capellà de nom Raduls a favor del jutge Adalbert i a la seva dona de la quadra de Benviure.
    Més endavant Miró Martí i la seva esposa Ermeniarda venen als comtes de Barcelona unes propietats que tenien en el lloc anomenat Benviure.

    AJUNTAMENT DE VECIANA (2009). Text refós del Pla especial Urbanístic per a la identificació de les masies i les cases rurals situades en sòl no urbanitzable susceptibles de recuperació o preservació.
    GENERALITAT DE CATALUNYA (1997) Inventari del patrimoni cultural immoble. Patrimoni Arquitectònic. Barcelona.
    GENERALITAT DE CATALUNYA (1997) Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya: l'Anoia.. Barcelona, pàgs. 231-237.