Villaespinosa
Vilanova de Sau

    Osona
    Villaespinosa s/n
    Emplaçament
    Al camí de Rupit, sota els Cingles, al un pla que s'estén a l'esquerra del dit camí

    Coordenades:

    41.98754
    2.43337
    453064
    4648548
    Número de fitxa
    08303 - 53
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVI-XVII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC núm. 24892
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08304A002000060000TG
    Autoria de la fitxa
    Joan Casas Blasi

    Masia de planta rectangular amb unes dimensions de 15,70m x 10,20m. La seva superfície total és de 320m2 i la superfície coberta de 160m2.
    La casa disposa d'una planta baixa i un primer pis. La coberta és de teula aràbiga a dues vessants i el carener perpendicular a la façana.
    La façana principal es troba orientada a migdia. S'hi obra la porta principal que presenta un arc rebaixat amb la fàbrica d'obra. Aquesta obertura es troba descentrada respecte el carener. A un dels costats s'obra una finestres amb l'ampit de pedra així com també la llinda.
    A la part superior, corresponent al primer pis, s'hi troben dues finestres amb l'aspecte de ser d'antiga construcció. També disposen d'ampits de pedra i les espieres, conserven un conjunt de lloses que permeten posar-hi flors.
    A les façanes laterals s'hi troben cossos annexos de petites dimensions. A ponent la construcció adossada presenta dues plantes i es troba cobert per la mateixa teulada que l'edifici principal, la qual s'allarga fins a cobrir-lo. Davant d'aquest cos se n'hi troba un segon de dimensions més reduïdes amb una petita porta d'accés i amb la teulada a doble vessant.
    La part oriental mostra l'aspecte d'haver estat renovada. S'hi obre un balcó al costat de diverses finestres.
    L'aparell constructiu és de blocs de pedra, essencialment granit i gresos calcaris units amb morter de calç i formant filades irregulars. Els escaires i obertures són de carreus o pedra picada.
    A la cara nord, també hi trobem un conjunt de diverses obertures.

    A cap de les llindes es conserva una data que permeti intuir el moment de construcció, tan mateix apareix documentada al Fogatge de la parròquia de Sau de l'any 1553. En aquell moment hi habitava un tal "MARCH VILLAESPINOS" batlle de la població.
    Tan mateix amb aquest nom no torna a documentar-se fina al Nomenclàtor de la Província de Barcelona de l'any 1860 on es para de "La Vilaespionsa" i es descriu com a masia (casa de labor) situada a 10 km de la capital de l'ajuntament, és un conjunt de dos edificis, un habitat constantment i l'altre no.

    A.A.D.D. (2002).Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Guilleries-Savassona 2002. Inèdit. Espai Natural de Guilleries-Savassona. Diputació de Barcelona.
    A.A.D.D (1960). Nomenclàtor de la província de Barcelona, 1860. Madrid. Imprenta de José M Ortiz, 1860.
    Fitxa de Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic de Vilanova de Sau. Servei d'Arqueologia i Paleontologia de Catalunya. Generalitat de Catalunya.
    ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.