Vilardell
Sant Vicenç de Torelló

    Osona
    Camí de Vilardell
    Emplaçament
    Per la rotonda del sud de Sant Vicenç, cal sortir pel club de tennis creuant la carretera per sobre

    Coordenades:

    42.05576
    2.28089
    440497
    4656217
    Número de fitxa
    08265 - 11
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVI-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 23835
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08265A003000160000RQ
    Autoria de la fitxa
    Antoni Rodríguez Fernández / Marta Lloret Blackburn

    La masia de Vilardell està situada a la part de xaloc del terme municipal. És un edifici de planta rectangular constituïda per diversos cossos superposats. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. L'accés actual es troba orientat a la façana sud, tot i que es troba tapat d'estructures precàries de fusta i uralita. El primer i el segon nivell s'obren amb una galeria horitzontal de tres pòrtics d'arc carpanell arrebossats, tot i que la del primer pis està tapiada i reoberta amb finestres d'arc pla arrebossat. A l'actual façana posterior s'hi conserva un portal d'arc escarser de pedra carejada, sobre el qual hi ha un finestral d'arc pla arrebossat amb sortida a un balcó de baranes forjades. A banda i banda del portal hi ha adossats annexes agrícoles. La façana de ponent consta d'unes escales exteriors de pedra que condueixen al primer nivell, on hi ha un portal d'arc pla de pedra carejada. D'aquesta façana hem de destacar un finestral d'arc pla de pedra carejada que incorpora motllures linials, a més d'un finestral d'arc pla de pedra carejada amb una creu gravada en un dels brancals. Davant d'aquest cos hi ha un altre annex agrícola, que conserva una porta amb llinda de fusta amb l'any "1854" inscrit. A continuació d'aquest cos en direcció a migdia n'hi ha un altre de dos nivells d'alçat. A la façana de llevant hi ha diverses finestres d'arc pla arrebossat i una de pedra carejada amb motllura conopial. Davant d'aquesta trobem un altre annex que comunica amb la planta baixa de la casa. La resta de naus que envolten la casa són de construcció moderna. El revestiment dels murs es manté arrebossat.

    Els orígens d'aquest mas es podrien remuntar al període medieval, ja que durant el segle XIII ja existia a Sant Vicenç dues masies anomenades Vilardell sobirà i Vilardell jussà (SOLÀ, 1948: 124). El Consell format pels súbdits del castell de Torelló i d'Orís es van congregar l'any 1280, entre els que hi figuren Pere de Vilardell de Dalt i Pere de Vilardell de Baix. En una congregació posterior de les tres parròquies, per tal de reconcilar-se amb el batlle Jaume de la Coromina, torna a esmentar-se un tal Bernat de Vilardell. El mas consta en un capbreu de l'any 1391 en motiu de la seva venda (document de Arxiu Moja, custodiat a l'Arxiu Històric de la Biblioteca de Catalunya). En el fogatge de l'any 1360 de Sant Vicenç de Torelló hi consta el Mas den Ramon de Vilardel. Algunes fonts apunten que el mas Vilardell havia estat casa alodial de Sant Pere de Torelló. En el fogatge de l'any 1553 apareix novament esmentat, aquest cop amb Miquel Vilardell com a propietari. El mas tenia una teuleria pròpia, d'on va sortir l'obra cuita necessària per la construcció de l'església de Sant Feliu de Torelló, quan hi residia Gabriel Vilardell. Es tractava d'un mas important, ja que dins la propietat, a part de la teuleria, hi havia quatre masoveries. Sembla que patí un incendi i va haver de reconstruir-se parcialment. En els amirallaments de l'any 1856 figura com a propietari del mas Eudalt Font, que també posseïa el Mas Xisquet.

    GINEBRA, R. (2005). "Els focs de jurisdicció eclesiàstica i el procés de recaptació del fogatge a Osona el 1360", Ausa. Vol. XXII. Vic: Patronat d'Estudis Osonencs.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Sant Vicenç de Torelló (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    Pergamins de la Cúria del Castell de Torelló (de l'any 1381 al 1416). Torelló: Publicacions de l'Associació d'Estudis Torellonencs (1988).
    SOLÀ, F. (1948). Historia de Torelló. Vol. II. Barcelona: Gráficas Marina.