Trumfera de la Barraca de Cal Tiet
Vallcebre

  Berguedà
  El Ribàs

  Coordenades:

  42.21914
  1.79993
  400954
  4674805
  Número de fitxa
  08293 - 191
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Regular
  El sostre està ensorrat.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08293A00300033
  Autoria de la fitxa
  OPC - María del Agua Cortés Elía

  Zona rocosa i boscosa al costat del Torrent del Solà en una zona de camps i feixes, en gran part abandonades. A prop de la barraca de Cal Tiet. Accés fàcil a peu des de la pista de terra entre Vallcebre i Maçaners per la Barceloneta. Trumfera construïda en el marge i parcialment ensorrada, de planta rectangular arrodonida de 180cm x 140 cm. L'entrada està tapada amb terra i gleva. Llinda plana i irregular d'uns 60cm x 28cm. A la mateixa zona hi ha 4 trumferes.

  Construccions de pedra seca que servien per guardar i conservar les patates al costat del camp; són típiques de Vallcebre i es troben en tot el municipi. El cultiu de la patata a Vallcebre fou important a partir dels finals del segle XVIII. Aquesta trumfera està al costat de la barraca de Cal Tiet, una barraca gran de pedra seca amb dos pisos. Les barraques d'aquestes dimensions es troben en zones lluny de les cases més properes, mentre que les trumferes es troben tant al costat de les cases com en indrets remots.

  Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.