Torre d'aigua plaça Corona
Granollers

    Vallès Oriental
    Plaça de la Corona
    Emplaçament
    A la zona d'eixample de Granollers
    143

    Coordenades:

    41.605777699656
    2.2882573671728
    440693
    4606253
    Número de fitxa
    08096 - 361
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Contemporani
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. S-09. Protecció de tipus VI: Elements singulars.
    Accés
    Fàcil
    Ornamental
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Granollers
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Torre que estava relacionada amb la distribució d'aigua a la ciutat. És una construcció de planta octogonal feta de totxo aplantillat, amb coberta de pavelló. Les diverses cares de l'octàgon són planes i estan dividides per dues impostes. El sòcol es troba arrebossat i pintat, mentre que el fust és de cares llises i l'entaulament es presenta treballat a dos plans amb buits i plens rectangulars. S'acaba amb una cornisa que es recolza sobre senzills permòdols (CUSPINERA et alií, 2001).

    L'any 2002 als seus peus encara tenia adossat un quiosc de venda de diaris.

    El dia 11 de juliol del 1872 de resultes de la conversió de la Porxada en mercat diari la llotja de grans i patates fou situada en aquesta plaça, on continuà fins al 1936, quan pràcticament s'extingí la compravenda d'aquests productes. ’arquitecte Raspall va urbanitzar la plaça l’any 1929 i va construir-hi un monument als soldats morts a la guerra d'Àfrica, obra de Vicenç Navarro. En temps de la República la plaça formava part d’un ambiciós pla d'obres i millores urbanes que va donar lloc a un emprèstit de dos milions de pessetes. Sota d’aquestes directrius s'ordenaria el creixement de la ciutat fins més enllà de la Guerra Civil, segons diu Jordi Planas i Maresma (MONREAL, 1997). El trànsit que anteriorment passava pel centre es desvià pels costats, seguint el perímetre circular que va adquirir.

    BAULIES I CORTAL, Jordi (1965) Granollers. Barcelona, Biblioteca Selecta, volum. 372.

    GARCIA-PEY, Enric (1990) Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura, Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.

    MONREAL, Lluís et al. (1997) M. J. Raspall, arquitecte. Barcelona: Fundació "La Caixa".