Sant Pere de Monistrol Monistrol de Montserrat

Bages
Nucli urbà. Carrer de Sant Pere.

Coordenades:

41.61056
1.84396
403677
4607184
08127-5
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Renaixement
XVI, XX
1570
Bo
En obres en el moment de redacció de l'inventari
Legal
BCIL, 17/01/2001, núm. 1303
Sí, IPA: 16805
Fàcil
Religiós
Privada
ARQUEBISBAT DE BARCELONA C/Bisbe, 5 1 bxs. 1a 08002 - BARCELONA
Helena Garcia Navarro

Església de tres naus, amb coberta a doble vessant, i la façana orientada a ponent. La façana és coronada per un frontó triangular, decorat de forma auster amb una cornisa. Al centre hi ha un òcul que il·lumina l'interior.
Destaca la manca d'ornamentació: pràcticament l'únic element decoratiu és el mateix frontó, que es repeteix com a emmarcament de la porta, decorada amb pilars dòrics.
El campanar és de planta quadrada, amb motllures a diverses alçades, un rellotge d'esfera i finestres d'arc de mig punt a les quatre cares.
A l'interior del temple destaquen diferents claus de volta, amb representacions de Sant Pere i l'escut de la vila.
Presenta un absis octogonal i uns contraforts importants. L'absis, però, queda dissimulat perquè es va aprofitar l'espai entre els contraforts per a bastir-hi construccions.
En una de les claus de volta hi ha la representació més antiga de l'escut de Monistrol de Montserrat.

L'església de Sant Pere és l'hereva d'una antiga esglesiola esmentada en el segle IX. L'església actual neix de la necessitat de disposar d'un temple de majors dimensions, perquè en aquells moments la vila havia experimentat un augment de població considerable. Fou construïda durant el renaixement (contemporàniament amb la basílica de Montserrat),: l'acte de col·locació de la primera pedra es va celebrar el 24 de juny de 1569. Va ser destruïda parcialment durant la guerra civil, fet que va fer necessària la seva reconstrucció als anys quaranta.

Ballús, Glòria (2000). "Els municipis del Bages. Manresa: Centre d'Estudis del Bages
Dalmau i Argemir, Delfí (2004). "Campanars del Bages. Campanars parroquials de torre: característiques i mesures". Manresa: Secció d'Estudis del Centre Excursionista de la comarca del Bages.
Gavín, Josep M (1979). "Inventari d'esglésies. Bages, vol. 5". Barcelona: Artestudi.
Giralt-Rogent (1978). "Fitxa de l'inventari de protecció del patrimini cultural europeu". Col·legi d'arquitectes de Barcelona.
Serra, Rosa (1985). "Fitxa de l'inventari de patrimoni arquitectònic". Barcelona: Generalitat de Catalunya.
Solsona, E; Julià, M. (1991). "Fitxa de l'inventari de patrimoni arquitectònic". Barcelona: Generalitat de Catalunya