Sant Genís de Taradell
Taradell

    Osona
    C. de l'Església
    621

    Coordenades:

    41.87576
    2.28561
    440721
    4636229
    Número de fitxa
    08278 - 7
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Barroc
    Romànic
    Segle
    XI-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 24142
    Accés
    Fàcil
    Religiós
    Titularitat
    Privada
    Bisbat de Vic, C/ Santa Maria, 1. 08500 Vic
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

    L'església de Sant Genís de Taradell està situada al nucli de la població. És un edifici d'estil barroc construït sobre una antiga església romànica, de la qual només en queda una part del campanar. Va ser reformada entre els segles XVI i XVII, tot i que bona part de l'estructura actual va ser feta de nou al segle XVIII. Al segle XIX s'hi va afegit la capella del Santíssim.
    És un edifici de planta rectangular amb l'absis no marcat en planta. Es composa d'una sola nau coberta amb volta de canó, dividida en trams per arcs torals amb llunetes intercalades que descansen sobre pilastres. Als laterals hi ha les capelles, quatre a cada costat, que comuniquen entre sí. El presbiteri és ovalat i es troba elevat per mitjà d'uns graons, i està presidit per la imatge del Sant fixat a la paret amb pintures de motius neoclàssics. En un costat del presbiteri hi ha la sagristia, que comunica amb la rectoria a través d'un pontet exterior, i a l'altre la capella neoclàssica del Santíssim. Aquesta està coberta amb volta de canó amb llunetes intercalades i una cúpula esfèrica, amb un petit altar i una fornícula. Als peus del temple hi ha el cor, d'arc rebaixat idelimitat per una barana metàl·lica. La il·luminació de la nau es fa mitjançant la rosassa, situada sobre el cor, així com les petites finestres sota les llunetes. L'accés a l'església es fa a través d'una portalada barrroca d'arc escarser, sobre la qual hi ha una orla on hi consta "PARROQUIAL DE SANT GENIS DE TARADELL". Presideix la portalada una fornícula amb la imatge del Sant, que enllaça amb la rossassa a través d'uns motius esgrafiats, presents també a les finestres d'arc escarser de pedra que hi ha als costats de la façana. El frontis està coronat amb un capcer sinuós als extrems i triangular a la part superior. A la part posterior, adossat a l'altar, hi trobem el campanar, de planta quadrangular. La part superior de les façanes laterals estan reforçades amb contraforts. A la façana de llevant s'hi va obrir un portal nou, amb una llinda reaprofitada, i s'hi va col·locar una clau de volta. L'acabat exterior és arrebossat, amb els carreus de les cantonades i el campanar de pedra vista.

    L'església de Sant Genís està documentada des del segle X, tot i que al segle XI fou refeta i consagrada de nou. Va ser saquejada pels francesos durant la Guerra dels Segadors, motiu pel qual va ser refeta al segel XVIII. En la seva reconstrucció hi van contribuir els vigatans pagesos, i s'encarrregaren de l'obra els mestres d'obres Josep i Jacint Morató. L'any 1904 va patir un incendi, que va malmetre bona part de l'edifici i el retaule del taller dels Ral. Fou restaurada i consagrada de nou l'any 1910.

    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Taradell (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    PLADEVALL, A. (1995). Taradell: Passat i present d'un terme i vila d'Osona. I dels Orígens a finals del segle XVIII. Vic: Eumo Editorial, Taradell: Ajuntament de Taradell.