Sant Feliuet de Savassona
Tavèrnoles

    Osona
    Savassona, Sant Feliuet
    Emplaçament
    Pel camí que surt a mà esquerra aproximadament al punt quilomètric 4,6 de la carretera BV-5213.
    660 m

    Coordenades:

    41.9594
    2.34056
    445352
    4645479
    Número de fitxa
    08275 - 45
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Romànic
    Segle
    XI
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Catàleg de béns a protegir POUM 2014, nº 25 (arquitectònic). BCIL.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPA.: 24242.
    Accés
    Difícil
    Religiós
    Titularitat
    Privada
    08275A005000040001PB
    Autoria de la fitxa
    Virgínia Cepero González

    Sant Feliuet de Savassona és una petita església d'una sola nau, amb l'absis lleugerament trapezoïdal, a llevant, descentrat en relació amb l'eix de la nau, a la qual s'obre mitjançant un simple plec.
    Internament, la nau és coberta amb volta de canó, i l'absis és cobert també amb volta de canó lleugerament rebaixada.
    Presenta dos portals d'entrada. L'original, situat a la façana de migdia, és adovellat amb arc de mig punt. A la façana de ponent s'obre l'altre porta, de factura posterior, amb un arc de grans dovelles, i la dovella central decorada amb una estrella salomònica inscrita dins un cercle. Sobre aquest portal hi ha una petita finestra cruciforme.
    La façana de ponent es troba coronada per un esvelt campanar d'espadanya, amb dos grans finestrals d'arc de mig punt.
    La façana de migjorn presenta dues finestres de doble esqueixada, i a l'absis, a llevant i a migjorn, dues finestres més de doble esqueixada.
    L'aparell de l'absis és de blocs de pedra poc desbastada, lligats amb morter de calç, disposats en filades irregulars. L'aparell de la nau és de petits carreus escairats, lligats amb morter de calç, disposats en filades regulars i uniformes, amb les cantonades reforçades per grans blocs de pedra.
    La nau és coberta amb teules, i els ràfecs i el cobriment de l'absis són de lloses de pedra.
    Hi ha diverses hipòtesis per explicar la descentralització de l'absis en relació amb l'eix de la nau i la diferència dels aparells constructius en la unió de la capçalera rectangular amb la nau, que palesa una discontinuïtat en el procés constructiu. Segons Eduard Junyent, l'absis fou construït al segle X, i era l'únic element conservat d'un temple pre-romànic destruït, i fou aprofitat posteriorment per a la construcció d'una nova església. Segons Xavier Barral, la nau fou construïda després d'una represa de la obra, i no substituïa una altra de més antiga.

    Protecció: les classificacions derivades del Catàleg de Béns a Protegir del POUM són provisionals, fins a la seva aprovació definitiva l'any 2015.

    L'església de Sant Feliuet de Savassona es troba situada dins l'antic terme del castell de Savassona. S'erigí amb motiu de la Repoblació, en un indret on hi ha vestigis d'un poblament molt antic.
    Es desconeix si tingué funcions parroquials al seus inicis, però a partir de l'aparició de la parròquia de Sant Pere, quedà com a simple capella depenent de la parròquia de Sant Pere de Savassona i, posteriorment, de Sant Esteve de Tavèrnoles.
    La primera referència de l'església de Sant Feliu és de l'any 1035, quan Ramon, fill de Guillem, donà a Ramon, sacerdot, fill de Laudegaril, l'alou que tenia a la roca anomenada Savassona juntament amb la basílica de Sant Feliu. Segons el document, l'alou tenia com a afrontació de migdia el sepulcre antic i a ponent l'escala que puja per les clivelles. Aquest sepulcre antic esmentat podria correspondre a la Pedra dels Sacrificis.
    A inicis del segle XIII la capella, anomenada Sant Feliu de la Roca, fou objecte d'obres de reforma. El campanar d'espadanya correspon a aquestes obres.
    Al segle XVI fou novament reformada, amb la construcció del portal de ponent i l'anul·lació del portal de migdia.
    Entre els anys 1959 i 1960 fou restaurada per la Unió Excursionista de Vic i el Servei de Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona.

    AA.DD. (1986). Catalunya Romànica, vol. III: Osona (II). Barcelona: Ed. Gran Enciclopèdia Catalana, p. 616-618.
    ASENSI, R.Mª (1999). "Osona". Catalunya Romànica. Guies Comarcals, vol. II. Barcelona: Pòrtic, p.150-151.
    BARRAL i ALTET, X. (1981). L'art pre-romànic a Catalunya. Segles IX-X. Barcelona: Edicions 62.
    COLOMER-RIFÀ S. L (2014). Catàleg de béns a protegir. POUM. Tavèrnoles: Ajuntament de Tavèrnoles.
    DIPUTACIÓ DE BARCELONA (2002). Inventari del Patrimoni Construït del Pla Especial de Protecció i Millora de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Àrea d'Espais Naturals, Serveis d'Acció Territorial.
    GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2012). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Tavèrnoles).
    JUNYENT i SUBIRÀ, E. (1960). "La iglesia de San Felio de Sabassona". Ausa, vol. III, núm. 33. Vic: Patronat d'Estudis Ausonencs, p.415-419.
    SANS, J. (2006). Capella de Sant Feliu de Savassona. Document inèdit.