Safareig públic
Jorba

  Anoia
  Carrer Major, 44.
  Emplaçament
  Nucli urbà de Jorba.
  396

  Coordenades:

  41.60153
  1.54603
  378836
  4606557
  Número de fitxa
  08103 - 10
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII
  Any
  1777
  Estat de conservació
  Bo
  Una reforma recent (segle XXI) ha substituït la coberta original per una de nova, amb grans bigues de fusta, que decanten la teulada cap al sud.
  Protecció
  Legal
  BPU
  Fitxa A18 Catàleg del POUM.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  38927 Inventari del patrimoni arquitectònic
  Accés
  Fàcil
  Cultural
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Jorba
  Autor de la fitxa
  Xavier Bermúdez - iPAT Serveis Culturals

  L’edifici del safareig és de planta rectangular, i està alçat amb maçoneria. La seva ubicació en un punt amb força desnivell, entre el carrer del Rec (a darrere, més alt) i el carrer Major (més pla) fa que les obertures estiguin encarades cap a aquest segon, a migdia. Aquesta façana està formada fins a mitja alçada per lloses de pedra calcària més grans que els de la resta. Per tal de deixar dues grans obertures, la coberta se sustenta sobre amb un pilar central de pedra i el marc de la porta de maó. El pilar central de la façana té la següent inscripció: “AÑO / 1921 / 1867 / 1781”, que podem associar a diversos moments constructius de l’equipament.

  L’espai interior està pràcticament tot ocupat per la gran pica de pedra del safareig, de forma rectangular.

  Una reforma recent (segle XXI) ha substituït la coberta original per una de nova, amb grans bigues de fusta, que decanten la teulada cap al sud.

  L’element associat al safareig del qual es té una constància documental més antiga és el rec que l’abasteix, esmentat l’any 1323. El raig d’aigua que va del rec cap al safareig era anteriorment sota el campanar (on també hi havia uns abeuradors). L’any 1921 fou traslladat a l’emplaçament actual.

  La tradició diu que el safareig fou construït l’any 1777 com una mesura higiènica per combatre l’epidèmia de pesta que patia la població.