Riera de Tortafè
Santa Maria de Merlès

    Berguedà
    Sector sud-oest del terme municipal
    Emplaçament
    A 5950 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 11'750.

    Coordenades:

    41.9593
    1.92148
    410622
    4645820
    Número de fitxa
    08255 - 37
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Segle
    XV-XVII
    Estat de conservació
    Dolent
    Bona part dels murs de càrrega de l'edifici estan derruïts i els carreus que els formaven s'acumulen al voltant.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 013A00058
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    La Riera de Tortafè està situada en un punt lleugerament elevat envoltat de camps al sector sud-oest del terme municipal, al sud de l'església de Santa Margarida de Tortafè.
    Es tracta d'una masia de grans dimensions actualment mig enrunada, formada per un volum central de planta baixa, primer pis i golfes i diverses estructures al voltant. El volum principal està bastit amb murs de maçoneria de pedra gran, essent en moltes parts carreus treballats col·locats a filades regulars. La teulada, avui en dia inexistent, era de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada al sud, està dominada per un imponent portal d'arc de mig punt adovellat, amb dues petites finestres a nivell de planta baixa, una emmarcada amb monòlits de pedra treballada i l'altra amb monòlits de pedra bisellada. Al primer pis hi ha una finestra reformada i tres emmarcades amb pedra bisellada, la de l'esquerra incompleta ja que n'ha caigut una part i la central, de majors dimensions i ubicada sobre el portal adovellat, amb ampit motllurat. A les golfes hi ha dues finestres, una emmarcada amb monòlits de pedra bisellada i l'altra amb pedra bisellada, ambdues amb ampit motllurat. Antigament davant la façana principal hi havia un pati tancat, delimitat per estructures que actualment estan enrunades.
    La façana oest està completament derruïda i permet observar l'interior de l'edifici, molt ple de runa. En aquesta part i ha diversos cossos adossats completament aterrats que podrien haver estat estructures d'ús agropecuari de la masia.
    La façana nord està completament coberta d'heura, tot i que s'intueixen algunes obertures. A la planta baixa hi ha algunes petites obertures entre carreus a mode d'espitllera, i al primer pis una obertura emmarcada amb pedra bisellada que permetia l'accés a un cos de planta quadrada adossat al costat i que probablement era la cisterna.
    La façana est presenta un gran esvoranc a la part dreta, sense que s'observi cap obertura en el pany de paret que es conserva dempeus.

    La Riera de Tortafè coneguda originalment com a Riera de Tordafraer es troba documentada al segle XIV (1357). En un document del 22 de novembre de 1406 hi apareix Vicenç Riera de Tordafraer en un llistat de caps de casa súbdits del monestir de Lluçà.

    PLADEVALL, Antoni (1997). Santa Maria de Lluçà. Antiga canònica agustiniana. Impremta Sellarès (Torelló).