Riera de Sanana Rellinars

  Vallès Occidental
  Al sud del terme municipal - sector La Farinera
  241

  Coordenades:

  41.62143
  1.89558
  407994
  4608334
  08179 - 121
  Patrimoni natural
  Zona d'interès
  Bo
  Legal
  Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
  Fàcil
  Altres
  Pública
  Agència Catalana de l'Aigua (Carrer de Provença, 204 - 08036 Barcelona)
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  La Riera de Sanana és un curs d'aigua intermitent que neix al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l'Obac, amb brancals o torrenteres que baixen dels serrats del municipi de Vacarisses, com el Pla dels Ginebres, la Carena des Roure Monjo, el Cingle Moliner, l'Alzina. Desemboca al torrent de Merà, que després de travessar el municipi de Castellbell i el Vilar per la Bauma desaigua al riu Llobregat. El seu nom li ve donat pel mas de Sanana, que es localitza en el vessant hidrogràfic esquerre de la riera del municipi veí. En el seu pas per Rellinars, al sud del municipi, rep les aigües provinents del torrent de l'Alzina que també fa de partió entre els dos municipis en direcció nord i del torrent de la Farinera que neix en els paratges de la propietat, per sota la Mesquita i baixa perpendicular per les terres del molí fins a trobar la Riera de Sanana. Un total aproximat de 450 metres de llargària separen els dos municipis i tres en la confluència per sota la Farinera, on també fa de partió amb Castellbell i el Vilar. En el primer tram on conflueix amb el torrent de l'Alzina, la riera és profunda i desencaixada, com ho fan els torrents. El llit està format per roca que en alguns indrets forma cassoletes poc profundes que amb la mica d'aigua que hi pugui baixar durant bona part de l'any serveixen d'aiguader per al bestiar salvatge. Els marges i lleres estan compostos per argiles i conglomerats. L'abandonament del treball de la terra ha comportant un augment de la vegetació (alzinar, canya i gran quantitat de bardissa i plantes enfiladisses que impedeixen l'accés.

  Per prevenir inundacions cal intervenir en el manteniment de la vegetació i restaurar les esllavissades per mantenir la capacitat de desaigua de la mateixa riera o torrent.

  Els propietaris de La Farinera ens expliquen com fa encara uns anys, abans de que comencessin a construir les urbanitzacions, la riera de Sanana era accessible, ja que els pagesos en feien el seu manteniment. L'obtenció d'aigua era molt important però també ho eren altres recursos. La canya (Arundo donax) és una espècie vegetal al·lòctona, originària d'Àsia i fortament invasiva que els pagesos mantenien a ratlla perquè ells mateixos la tallaven i l'aprofitaven com a guies en els horts de les cases, alhora que evitaven en cas de pluges sobtades poguessin fer un tap i causar una inundació.