Rellotge de Can Nadal Torrelavit

Alt Penedès
Can Nadal de la Boadella
A la façana principal de l'edifici de les caves Nadal, annex a la masia de Can Nadal de la Boadella
240 m

Coordenades:

41.42386
1.70067
391426
4586626
08287-71
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
XX
1977
V. Artís
Bo
Inexistent
Fàcil
Ornamental
Privada
Ref. cadastral: 1567101CF9816N0001WR
Oriol Vilanova

Rellotge de sol vertical declinat orientat al sud-oest, pintat sobre l'encalat de la façana principal de l'edifici que allotja les caves de Can Nadal de la Boadella, annex de la masia històrica. El rellotge en sí està representat en forma quadrangular envoltat de decoracions que representen gotims de raïm, amb l'escut de la família a la part superior i la data "1977" a la part inferior. El quadrant del rellotge presenta el fons de color beix, amb un Sol amb raigs i rostre representat a la part superior, flanquejat, a banda i banda, amb el lema: "DEL SOL QUAN PASSA MÉS ALT I DEL RAÏM CUIDAT COM CAL, EN FEM EL XAMPANY NADAL". Cal dir, però, que l'acabament del lema ("en fem el xampany Nadal") es troba a la part inferior del quadrant, just a sota de les xifres horàries en numeració aràbiga, que d'esquerra a dreta marquen des de les 8 fins a les 6. De la boca del Sol surt el gnòmon, de la meitat inferior del qual els raigs s'estenen per la superfície inferior del rellotge fins a les xifres horàries.

Aquest rellotge de sol fou dissenyat per V. Artís, germà de l'escriptor i periodista Avel·lí Artís, conegut com a "Tísner". L'autor fou qui va proposar, calcular i dibuixar aquest rellotge. Per fer-ho va visitar diverses vegades Can Nadal de la Boadella, una d'elles en un solstici de primavera durant el qual, amb l'ajuda d'un aparell, va fer els càlculs corresponents amb els quals va dissenyar la plantilla que, en tornar un temps després, li va servir per a fer el rellotge a la paret.

Grup de Recerques "El Podall" (2007): "Els rellotges de sol de Torrelavit". Calendari municipal del 2008.
Pàgina web de la Societat Catalana de Gnomònica: http://www.gnomonica.cat/bd_detall.cfm?numero=1548&&comarca=&materia=&t…