Rectoria de Santa Maria de Vilanova
Vilanova de Sau

    Osona
    Plaça Major, s/n
    Emplaçament
    Al nucli urbà. Adossada per migdia a l'església parroquial de Santa Maria

    Coordenades:

    41.94826
    2.38721
    449209
    4644213
    Número de fitxa
    08303 - 216
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Regular
    La façana es troba força deteriorada en alguns punts l'arrebossat ha caigut
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Bisbat de Vic. Carrer Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Autoria de la fitxa
    Joan Casas Blasi

    És un edifici que es troba al final del carrer de Santa Maria, adossat a l'església per migdia.
    Es tracta d'un gran edifici amb la façana principal mirant al sud. És on s'hi troba la porta d'accés que és rectangular i emmarcada en pedra, la llinda i el marxapeu també són del mateix material.
    A l'alçada del primer pis, just sobre la porta hi ha un petit balcó amb la barana de ferro. A banda i banda s'obren dues finestres amb la coberta emmarcades en carreus de pedra i ampit del mateix material. També, just al costat del balcó hi ha un rellotge de sol.
    A l'extrem oriental de la façana hi ha un gran finestral.
    Al tercer i darrer pis. Just sota la coberta s'hi troben tres petites finestres.
    A la façana occidental, visible des del carrer Santa Maria i la plaça Major, A la planta baixa hi ha una porta rectangular, senzilla segurament per a l'accés de vehicles. Al primer hi ha dues finestres emmarcades en pedra i un ampit del mateix material. Entre mig una petita obertura. Al darrer pis hi ha una nova finestra de factura més simple.
    A la part davantera hi ha una zona enjardinada amb un banc de pedra i arbres amb la copa degudament retallada i decorada.

    El temple es trobava dins l'antic terme del castell de Cornil, que ja apareix documentat a l'any 917. Aquesta església ja apareix documentada el 1025 amb funcions parroquials i amb una església sufragània com és Sant Andreu de Bancells.
    Ja el 1154 en un llistat posterior d'esglésies parroquials, se li uneix coma sufragània el temple de Sant Pere de Catanyadell i Sant Romà de Sau.
    Entre els segles XVI i XVII es produïren un conjunt de reformes estructurals a l'edifici com ara l'afegitó de cinc capelles laterals. Ja al 1870 es produí una nova reforma per construir tres noves capelles més i reformar la façana oest.
    La construcció de la rectoria segurament cal situar-la en aquest període de reformes que sofrí l'església al llarg dels segles XVIII i XIX.

    PLADEVALL, Antoni. (1986). "Santa Maria de Vilanova de Sau" a Catalunya Romànica, Vol IX. Osona II. Pp.815-816.Enciclopèdia Catalana.
    PLADEVALL, Antoni. (1974). "El terme històric de Sau” a Ausa. Vol VII. Pp. 108-114.