Puig Alt del Viver
Bigues i Riells del Fai

    Vallès Oriental
    Urbanització Castell de Montbui
    Emplaçament
    Entre l'Avinguda del Castell de Montbui i el Carrer Arboç

    Coordenades:

    41.66296
    2.18388
    432055
    4612678
    Número de fitxa
    08023 - 112
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Ibèric
    Estat de conservació
    Dolent
    La urbanització de la zona i les actuacions furtives han destruït gran part del jaciment.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si (CC.AA. 38.03.10)
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Bigues i Riells; Avinguda Prat de la Riba, 167 / 08415 Bigues i Riells
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart / Josep Cruells Castellet

    Poblat iber ubicat dalt del Puig Alt Viver. Tot i la urbanització de la zona fins fa poc encara es podien localitzar sitges i restes de parets. El coneixement sobre el poblat es basa en el material aparegut a les sitges, moltes d'elles excavades furtivament. Per tant no es coneix el seu urbanisme, les seves fases, etc.
    S'han documentat conjunts ceràmics ibèrics formats per ceràmica feta a mà, a torn, àmfora, campaniana A, boletes de pasta de vidre, fitxes, fíbules, bronzes, ferros i escòries. Els materials es troben al Museu de Sant Feliu de Codines, però molts han desapareguts a mans de clandestins. Actualment l'àrea del poblat es troba urbanitzada.

    En el moment de realitzar l'Inventari de Patrimoni es localitzaren 10 sitges de grans dimensions excavades furtivament. El Museu de Can Xifreda de Sant Feliu de Codines conserva materials arqueològics d'aquest jaciment.

    Prospectat per J. Estrada i la colla d'afeccionats de Sant Feliu de Codines (TALP). Materials al Museu de Sant Feliu de Codines. També hi ha una fíbula anular al Museu de Caldes de Montbui.

    GILI, S.; TENAS, M. i VILA, L. (1992). Carta Arqueològica Bigues i Riells. Inventari i Documentació del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Inèdit.
    ESTRADA GARRIGA, José (1955). Síntesis arqueológica de Granollers y sus alrededores. Granollers
    ESTRADA, José i VILLARONGA, Leandro (1967). "La Lauro monetal y el hallazgo de Cànoves (Barcelona)". I.P.A. Monografías XXVIII, Barcelona.
    GARRIGA, Martín (1965). Actividades arqueológicas de los sanfeliuenses, a Vallés (setmanari). Granollers, 30 de gener de 1965, pàg. No consta.
    HERNÁNDEZ YLLÁN, M (1984). Turó de Can Viver, Silo. Treball inèdit.
    MONTES DE PASCUAL, Ana i SALA, Leodegario (1962). Elementos para la arqueología del valle medio de la Riera de Caldas de Montbuy (Barcelona); a Actes del VII Congreso Nacional de Arqueología. Barcelona, 1960 - Zaragoza, 1962; pp 102-109. SANMARTÍ, J (1993). Els jaciments ibèrics de la vall mitjana de la Riera de Caldes. Gala, 2, 1993, pàgs. 190-204.