Pou de Glaç de Can Cucurella Cubelles

Garraf
Can Cucurella
A la riba esquerra del riu Foix, prop de Can Cucurella
42

Coordenades:

41.2405
1.65831
387572
4566323
08074-28
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
Popular
XVII-XIX
Bo
Es troba parcialment cobert per la vegetació circumdant.
Inexistent
IP Arquit: 43702
Fàcil
Sense ús
Privada
08073A00100025
Xavier Esteve i Gràcia

El pou de glaç de Can Cucurella s'emplaça a pocs metres a l'esquerra del riu Foix, a 160 metres a l'oest mas de Can Cucurella. Es tracta d'un edifici aïllat, cilíndric, d'uns 5 metres de diàmetre. La major part està excavat en el subsòl, assolint uns 3-4 metres de profunditat, i revestit per un mur de maçoneria, d'uns 80 cm de gruix. Per sobre la coberta és en forma de cúpula. S'hi conserva l'obertura, actualment enreixada per motius de seguretat, a través de la qual s'accedia al seu interior per disposar-hi les capes de gel. Hi ha també un parell de petites obertures quadrades més elevades.

Un pou de glaç era una excavació al subsòl, generalment circular, revestida de murs de maçoneria o de pedra seca. A la superestructura, coberta amb una teulada o mitjançant una cúpula hi hauria l'accés per tal de permetre l'accés al pou i poder dipositar o extreure els blocs de gel mitjançant una politja. Servia per emmagatzemar gel produït en les geleres o corrents d'aigua pròxims en els moments més freds. El glaç dipositat durant l'hivern, s'extreia en èpoques més càlides i es feia arribar a1s centres de consum, com a refrigerant i conservant de begudes i aliments o bé per aplicacions medicinals.
Els pous de gel es construïren i obtingueren la seva major rendibilitat en el decurs els segles XVII, XVIII i part del XIX, quan la fabricació i comercialització del gel representava una bona font d'ingressos (Nuet, 1970). Hi havia pous destinats a recollir neu i pous destinats a recollir gel. Els primers acostumaven a ser emplaçats a l'alta muntanya, mentre que els segons es situaven a menor altitud, vora rieres o estanys. El pou de glaç de Can Cucurella era un d'aquests darrers. Es desconeix la data de construcció del pou de gel, i si bé el més probable és que dati d'algun moment indeterminat dels segles XVII-XIX.

MARTÍNEZ, X. (2008) "Can Cucurella i el Molí d'en Rovirosa", Anuari Grup d'Estudis Cubellencs Amics del Castell. Cubelles: Grup d'Estudis Cubellencs Amics del Castell. p. 47-59.
NUET, J. (1970). "Els pous de neu del Montseny". Muntanya. Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya, núm. 650.
TUBAU, A. (1999) Moliners, calcinaires i pouaters: un passeig per la Cubelles preindustrial. Cubelles: Ajuntament de Cubelles i Institut d'Estudis Penedesencs.
VIRELLA, J. (1989-89). "Els pous de glaç del Penedès". Gran Penedès, Butlletí de l'Institut d'Estudis Penedesencs, núm. 17-18.