Plangivert
Prats de Lluçanès

    Osona
    Sector est del terme municipal
    Emplaçament
    A 250 metres per pista forestal de la carretera B-432, punt quilomètric 10'400

    Coordenades:

    41.99841
    2.03981
    420477
    4650046
    Número de fitxa
    08171-24
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Integral
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 004A00022
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    Plangivert està ubicada als peus d'un petit turó rocós, a recer de tramuntana, al sud-est del nucli urbà de Prats de Lluçanès. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions, formada per un volum central, construït en diverses fases, dedicat a l'habitatge, i diverses estructures annexes d'ús agropecuari. El volum central, de planta baixa i primer pis, està construït amb murs de càrrega de maçoneria de pedra amb força morter, amb carreus treballats emmarcant les obertures i delimitant les cantonades, alguna de les quals ha quedat integrada al mur denotant una ampliació. La teulada és de doble vessant amb aigües a la façana principal i posterior. La façana principal, orientada al sud, presenta a la planta baixa una finestra emmarcada amb pedra treballada, una porta emmarcada amb pedra treballada, un portal de grans dimensions també emmarcat amb pedra treballada, i dues finestres de petites dimensions emmarcades amb pedra. Al primer pis s'hi troba una finestra emmarcada amb pedra treballada; una porta de nova obertura que dóna accés a una passarel·la moderna que comunica l'edifici principal amb el cobert que hi ha davant la façana principal; dues finestres emmarcades amb pedra treballada -la de l'esquerra amb ampit de pedra-; i una finestra de nova obertura situada a l'extrem dret, en un dels últims cossos ampliats. La façana oest presenta únicament tres obertures, una de grans dimensions, reformada, a la planta baixa, i dues finestres emmarcades amb pedra treballada al primer pis. La façana nord presenta a la planta baixa una finestra de nova obertura a l'extrem esquerre i dues finestres al primer pis, una emmarcada amb pedra treballada i ampit de pedra i l'altra, de nova obertura, emmarcada dins d'un arc de mig punt de pedra que ha quedat inscrit al mur. La façana est queda dominada totalment per les diverses estructures d'ús agropecuari que s'hi adossen. Aquestes estructures estan construïdes amb maçoneria de pedra en la part més propera a l'edifici principal, amb maó en la part d'entremig i amb obra en la part més allunyada de l'edifici principal. Davant la façana principal es conserva un cobert construït amb murs de càrrega de maçoneria de pedra del que destaquen les dues obertures principals, una porta emmarcada amb pedra treballada al nord, i un portal amb brancals de pedra treballada al sud.

    La tercera imatge ha estat extreta del llibre: MASRAMON, R., Prats de Lluçanès. Mil anys d'història, Editorial Ramon Masramon i Noguera, 1979.

    La masia de Plangivert es troba documentada a principis del segle XIX en diversos cadastres tot i que l''origen de l'edificació actual podria ser una mica anterior per la tipologia constructiva. D'alra banda, en documentació medieval, concretament des de 1392, hi ha documentat a Prats de Lluçanès un mas anomenat Gibert que podria correspondre a l'actual Plangivert, tot i que no hi ha cap indici que permeti asseguar-ho rotundament.

    Cadastre de 1807. Arxiu municipal de Prats de Lluçanès. MASRAMON, R., El Lluçanès Central. Història de la baronia de Lluçà. Ajuntament de Prats de Lluçanès, 1990. MASRAMON, R., Prats de Lluçanès. Mil anys d'història, Editorial Ramon Masramon i Noguera, 1979.