Pedró de Sant Roc
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector central del nucli urbà
  Emplaçament
  Plaça Major, 1, 08274 (Sant Feliu Sasserra)

  Coordenades:

  41.94457
  2.02241
  418968
  4644084
  Número de fitxa
  08212 - 51
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Estat de conservació
  Regular
  Les imatges presenten erosió i desgast de la pedra.
  Protecció
  Legal i física
  Decret 14 de març de 1963 núm. 571/63
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Sant Feliu Sasserra, Plaça Major, 1, 08274 (Sant Feliu Sasserra)
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  El Pedró de Sant Roc es conserva, actualment, a l'Ajuntament de Sant Feliu Sasserra en espera de trobar-li una ubicació idònia. Les creus-pedró estan formades per dos elements bàsics que són el pilar o pedra i una capelleta dins la qual s'hi aixopluga la imatge d'un sant, santa o sants. Generalment corona una creu que es preferentment de ferro o de pedra.
  Del Pedró, dedicat a Sant Roc, se'n conserva una creu de pedra de 55 x 27 x 12 centímetres que presenta els braços escapçats i un trencament reajuntat a la part baixa. Mostra dues imatges esculpides en relleu, per un costat mostra Crist Crucificat i per l'altra la Mare de Déu Orant.

  L'estructura constructiva de les creus-pedró o pilaret de terme es caracteritza per un pilar o pedró, una capelleta i una creu coronant-la. Com en el cas de les creus monumentals, les creus-pedró dedicades a un sant, santa o sants també s'han usat per a presidir molts dels actes de la vida dels cristians, com a senyal de protecció (dels homes del camp, del bestiar...), de fitació i/o de predisposició a l'oració.
  El Pedró de Sant Roc es trobava situat a l'anomenat barri de Sant Roc, just a l'entrada de l'actual zona esportiva. A causa d'un petit accident viari es va considerar oportú conservar-lo en les dependències municipals i preservar-lo de les agressions externes a fi de poder-ne restituir una còpia a la zona original i ubicar-li un lloc adequat, en el qual els veïns del poble hi puguin tenir accés.

  AADD, Sant Feliu Sasserra. Capital històrica del Lluçanès: dels orígens als nostres dies, Centre d'estudis del Lluçanès i Centre d'estudis del Bages, 2003
  BASTARDES, A, Les Creus al vent, 1983
  GUDIOL, J, Les Creus monumentals de Catalunya, 1919