Monuments funeraris de Malla
Malla

  Osona
  Museu Municipal de Malla. Caseria de Malla

  Coordenades:

  41.88691
  2.23455
  436495
  4637503
  Número de fitxa
  08111-75
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Antic
  Romà
  Segle
  -II /- I
  Estat de conservació
  Regular
  Es troben erosionats.
  Protecció
  Física
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Malla. Carrer de les Afores, s/n. 08519
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

  Els monuments funeraris de Malla són dos blocs de conglomerat esculpits amb temàtica clàssica i funerària. Al primer bloc, en una de les cares hi ha dos registres, on s'hi representen dos personatges sobre una biga amb roda de nou radis tirada per dos cavalls, i a sota dos genets. Als costats d'aquest bloc hi ha dues columnes jòniques estriades i l'altra cara és exempta. Al segon bloc hi veiem la lluita entre un heroi i un centaure, al qual subjecta pel cabell davant la presència d'una dona. En cadascun dels costats s'hi representa un personatge alat amb un cavall en un costat i un escut ovalat a l'altre. Una d'aquestes cares i la posterior estan força deteriorades, tot i que en el darrer es pot veure que s'hi representaven tres personatges dempeus. Els relleus estan esculpits en els blocs en alt relleu i tenen unes mides de 170x77x49 cm i 45x30x120 cm. La troballa va fer-se sense context estratigràfic, tot i que sembla indicar la presència d'una necròpolis.

  La troballa dels monuments va fer-se en el context de la restauració i excavació de l'església de Sant Vicenç de Malla. Els blocs van aparèixer de forma fortuïta a la terrera de l'excavació, després que el mallenc Camil Pla alertés a les autoritats de la troballa. D'entrada van considerar-se com a monuments funeraris ibèrics, però en articles posteriors se'ls ha donat una cronologia posterior, situada en el període romà republicà. En aquest sentit, s'ha apuntat que es tractaria d'un monument funerari d'un alt magistrat.

  DE ROCAFIGUERA, M. (1995). Osona ibèrica: el territori dels antics ausetans. Vic: Publicacions del Patronat d'Estudis Osonencs.
  LÓPEZ, A.; CAIXAL, A.; FIERRO, X. (1986). Monument funerari ibèric de Malla: restes descobertes prop de l'església de Sant Vicenç de Malla (Osona). Barcelona: Diputació de Barcelona.
  RODÀ, I. (1989). Catàleg de l'epigrafia i de l'escultura clàssiques del Museu Episcopal de Vic. Vic: Patronat d'Estudis Ausonencs i Museu Episcopal de Vic.