Monument als Caiguts
Calldetenes

    Osona
    Entorn rural de Calldetenes (08506 Calldetenes)
    Emplaçament
    Plans de Santa Margarida.Davant de l'església de Sant Martí de Riudeperes, a l'altra banda de la crt

    Coordenades:

    41.92813
    2.30855
    442671
    4642028
    Número de fitxa
    08037 - 34
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Element urbà
    Contemporani
    Segle
    XX
    Any
    1941
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí; IPA núm.23. ACCN:22511
    Accés
    Fàcil
    Simbòlic
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Calldetenes. Pl. Onze de Setembre, s/n (08605 Calldetenes)
    Autoria de la fitxa
    Raquel Valdenebro Manrique

    Monument commemoratiu dedicat als homes de Calldetenes morts al front nacional durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). S'erigeix a l'altra banda de la carretera de Sant Julià de Vilatorta, en front de l'església romànica de Sant Martí de Riudeperes. Es tracta d'un monòlit de pedra de color gris blavós de quatre metres d'alçada, que s'assenta sobre un sòcol de base quadrada d'una sola peça que duu una inscripció: "Santa Margarita a las víctimas. 1936. XVI noviembre 1941". A l'altra cara es pot llegir: "A los mártires caidos por Dios y por la España- Jaime Serra Ordi, Juan Lladó Oller, José Bisbal Olmeres, Ramon Clara Canals, Fortian Puig Ordeix, José Nogué Ordeix, José Nogué Roger, Desconocido, Desconocido, Vicario General de Vich, Parroco de Artés, Badia Flaquer, Sor Maria Carmelita descalza de Vich." La tipologia de la lletra recorda la de les obres de M. Pallàs, arquitecte nascut a Sant Julià de Vilatorta. La resta del monument és format per carreus, amb unes piràmides invertides a la part baixa de cadascuna de les cares, damunt de la qual s'erigeix una creu llatina en alt relleu. Al voltant del monument s'aprecien quatre pedrissos que sostenen una cadena de ferro molt treballada que protegeix el monument.

    Aquest tipus de monuments commemoratius foren molt habituals en totes les poblacions d'Espanya durant la dècada del 1940, un cop finalitzada la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), com a homenatge a les víctimes del front guanyador de la guerra.

    AA.DD (1985) Inventari de Patrimoni Arquitectònic. Direcció General de Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya. AA.DD. ( 1995) Calldetenes. Imatges en el temps. Primera part (1911-1960). Ajuntament de Calldetenes. Calldetenes VILAMALA I SALVANS, J (2002) De Sant Martí de Riudeperes a Calldetenes. Passat i present d'un poble viu. Ed. El Mèdol. Calldetenes.