Molins de Segur o Molí de La Roda
Veciana

    Anoia
    Molí de La Roda
    553

    Coordenades:

    41.6814
    1.50102
    375239
    4615489
    Número de fitxa
    08297 - 84
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Renaixement
    Popular
    Segle
    XVI-XVII
    Estat de conservació
    Bo
    L'escut del portal adovellat està molt erosionat. El procés s'ha agreujat a causa del rovell provinent dels elements ferris que sustenten la balconada
    Protecció
    Legal
    BCIN
    National Monument Record
    Defensa
    BCIN, Monument històric 1724; R - I - 51 - 5759/ BOE 5/05/1949
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si (1930 IPA)
    Accés
    Fàcil
    Lúdic
    Titularitat
    Privada
    001604300CG71F0001MP
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Gran casal fortificat on hi havia hagut un molí, amb una gran bassa, actualment mig colgada, on s'hi han plantat arbres de ribera, i una roda de fusta, que es va fer mal bé fa uns anys. Actualment les pedres del molí fan la funció de taules. És de planta rectangular amb una torre annexa. Té diferents nivells, però la façana de ponent consta de planta baixa i dos pisos, amb coberta composta de teules àrabs. A la façana de ponent, destaca el portal adovellat de punt rodó amb un escut a la clau, força erosionat, que fa referència als barons de Segur i dos finestrals amb brancals i llinda monolítica de pedra. Els dos finestrals tenen sortida a un balconet amb barana de ferro. L'edifici ha patit varies modificacions. La façana de migdia, amb unes escales per salvar el desnivell que van a parar a una entrada renaixentista emmarcada per dues falses pilastres esculpides a la pedra que sustenten una llinda monolítica plana. La torre, de planta baixa i tres pisos, es troba a l'angle nord-oriental; està atalussada i té espitlleres en el primer pis. Es diu que en aquesta torre hi havia la presó dels barons. La coberta és a quatre vessants.

    Actualment és una casa de colònies amb les transformacions pertinents. Tot i així, a l'interior s'han conservat dues grans bótes de fusta del segle XVII; una d'elles porta la data de 1699. Algunes de les obertures de les golfes daten d'una remodelació dels anys vuitanta.

    Casal conegut històricament com a Molins de Segur, perquè formava part de la baronia de Segur i fou l'antiga residència dels barons de Segur.

    GENERALITAT DE CATALUNYA (1997) Inventari del patrimoni cultural immoble. Patrimoni Arquitectònic. Barcelona. GENERALITAT DE CATALUNYA (1997) Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya: l'Anoia.. Barcelona, pàgs. 231-237. PALAU i RAFECAS, Salvador (1991). Els molins fariners de la conca de l' Anoia; dins Miscel·lània penedesenca, vol. XV,Institut d'Estudis Penedesencs; pàgs. 591 a 619. SERVITJE, Jordi (2010). Veciana, on el silenci se sent. Ajuntament de Veciana.