Molí de Badia
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector nord del terme municipal
  Emplaçament
  A 2700 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 64'6

  Coordenades:

  41.95218
  2.00233
  417313
  4644948
  Número de fitxa
  08212 - 23
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Regular
  Part de l'edifici està reformat i ampliat amb totxana. Presenta arrebossat degradat i entorn descuidat.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 006A00078
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  El molí de Badia està situat a la ribera de llevant de la riera de Relat, als peus del serrat del molí de Badia.
  Es tracta d'un edifici de mitjanes dimensions de planta quadrangular assentat en un desnivell del terreny. Està format per planta baixa, primer pis i golfes les quals corresponen a una ampliació construïda amb totxana. Les parets de càrrega són de maçoneria de pedra fins a nivell de primer pis, parcialment arrebossades, i obra a les golfes. La teulada és de doble vessant amb aigües a la façana principal.
  La façana principal orientada al sud presenta una porta a la planta baixa amb brancals de pedra i llinda de fusta amb una espitllera a l'esquerra. A la resta de la façana hi ha diverses obertures que combinen maó, fusta i totxana en l'emmarcat.
  La façana est presenta només tres obertures, la del primer pis emmarcada amb ampit de pedra, brancals de maó i llinda de fusta. Les dues de les golfes són de nova construcció.
  La façana nord té sols nivell de primer pis i golfes degut al desnivell del terreny. Presenta tres obertures reformades, una de les quals és la porta d'accés que està coronada per una barbacana. A uns metres de la façana hi ha les restes de l'antiga bassa que emmagatzemava aigua pel funcionament del molí i que avui en dia conserva algunes parets de pedra.
  La façana oest presenta sis obertures disposades irregularment. Sols una petita obertura a nivell de primer pis està emmarcada amb pedra, les altres combinen totxana, fusta i ciment a l'emmarcat.
  A uns trenta metres al nord-oest de l'edifici hi ha la font del molí de Badia. Per accedir-hi es baixa un primer tram de pronunciat desnivell amb uns improvisats graons de pedra. Està situada prop d'un gorg que forma la riera de Relat i formada per una estructura construïda amb obra amb un sobreeixidor i un brollador a la part inferior.

  Segons anàlisis del Grup de Defensa del Ter realitzades entre el febrer i abril de 2002, la font del Molí de Badia presenta un índex de nitrats de 0,3 mg/l, essent una de les fonts menys contaminades del terme municipal de Sant Feliu Sasserra.

  El molí de Badia apareix documentat a mitjans del segle XIX en la llibreta de cobrament per la manutenció de presos i la reparació de torres telegràfiques de 1854. Tot i així és probable que tingui uns orígens anteriors.

  Arxiu Municipal de Sant Feliu Sasserra, Llibreta de cobrament per la manutenció de presos i la reparació de torres telegràfiques, secció 2.2.1
  Grup de Defensa del Ter, Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès, Febrer-abril 2002