Llegenda El prometatge del Marquès de Gironella
Gironella

  Berguedà

  Coordenades:

  42.03376
  1.88258
  407506
  4654129
  Número de fitxa
  08092-202
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tradició oral
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Simbòlic
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  La llegenda, que ha estat recopilada i adaptada per Albert Rumbo, diu així: "Quan els hereus dels marquesos de Gironella desitjaven casar-se, esperaven a anunciar-ho per Festa Major. Aleshores, en presència de tots els seus súbdits, escollien d'entre les seves vassalles la donzella que més els plaïa i la treien a ballar. En convidar la noia, li oferien una joia que equivalia a un requeriment de prometatge. D'aquí que aquest ball prengués el nom del Ball de la Marquesa .
  El Marquès esdevenia capdanser del ball, i després el seguien els seus familiars, majordoms i servents preferits. Els vassalls, per poder-hi entrar, havien de rebre el permís del Marquès, el qual, a la vegada, els indicava si podien ballar o no amb la noia que havien escollit."

  El text de la descripció de la llegenda ha estat facilitat per l'arxiver i estudiós de la cultura popular, Albert Rumbo, a partir del recull de llegendes realitzat pel mateix autor.
  Segons comenta el mateix autor, "mantenim aquí el nom recollit per la llegenda, però de ben segur que aquest ball és el mateix Ball de l'Almorratxa que, encara avui, es dansa a la vila de Gironella per la Festa Major."

  RUMBO, Albert: Recull de llegendes berguedanes. (Treball inèdit, pendent d'edició)