Les Fogueroses
Sant Llorenç Savall

    Vallès Occidental
    Zona encinglerada i boscosa sota el serrat de la sesta de l'Arç.
    Emplaçament
    Les Fogueroses

    Coordenades:

    41.67018
    2.0127
    417813
    4613629
    Número de fitxa
    08223 - 136
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Zona d'interès
    Estat de conservació
    Bo
    Aquest sector del massís no ha estat mai afectat per cap incendi forestal.
    Protecció
    Legal i física
    Inexistent
    Parc Natural (24/7/72, BOE 87 73)(DOGC 827 87)
    Accés
    Difícil
    Lúdic
    Titularitat
    Privada
    Diputació de Barcelona / Mas el Dalmau
    Autoria de la fitxa
    Laura de Castellet i Ramon

    Fondalada boscosa i feréstega d'una gran bellesa, sense cap empremta de presència humana. La flora i fauna hi han crescut sempre sense intervenció humana de cap tipus, i a més hi abunden agulles remarcables per a l'escalada i nombroses coves i avencs. Per tot plegat és un indret conegut pels excursionistes i practicants d'esports de muntanya. Destaquen les formacions rocoses del Gegant, el Paller, l'Agulla petita i l'Agulla mitjana, i també la Roca encavalcada, raresa geològica molt popular perquè per la seva formació erosiva consisteix en un pont de roca natural penjat al buit.

    El sector de les Fogueroses està inclòs dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac, i està per tant afectat per la seva normativa. Les dades UTM s'han pres a la cruïlla de corriols entre el Gegant i el Paller, al mig del sector.

    La primera ascensió en escalada fou la de l'Agulla Petita, l'any 1927, i l'any següent es féu la primera ascensió al Gegant. Els avencs de la zona són poc coneguts i van ser explorats per espeleòlegs força més tardanament que d'altres del massís, i constitueixen dels pocs que encara conserven formacions calcàries intactes.

    CASALS, Miquel; VICENS, Albert (2004) El vessant desconegut de Sant Llorenç del Munt. La capçalera del Ripoll: Sant Llorenç Savall. Sant Vicenç de Castellet, Ed. Farell.