La Vintrosa
Cercs

    Berguedà
    A l'oest del nucli de Sant Jordi de Cercs, entre l'ermita de Sant Jordi i el coll de Palou.

    Coordenades:

    42.15198
    1.84676
    404718
    4667294
    Número de fitxa
    08268 - 51
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Segle
    XVII-XVIII
    Estat de conservació
    Regular
    Tot i que el conjunt no ha estat rehabilitat, la coberta de l'edificació principal ha estat sanejada i la de la pallissa desmuntada, apuntant a una possible millora.
    Protecció
    Legal
    BCIL, núm. 987-I, de 13/04/2005
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    si. IPA 30695
    Accés
    Restringit
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    000500400DG06E0001HQ
    Autoria de la fitxa
    Sara Simon Vilardaga

    Es tracta d'una masia d'època moderna ubicada en una zona de prats afeixats. Està constituïda per dues edificacions; la principal que funcionava com a habitatge i una pallissa, que s'aixeca independent, uns metres al sud. Els paraments de la construcció principal mostren diverses fases d'ampliació vers el nord i vers l'est, que ha donat lloc a un edifici de planta quadrangular que s'alça sobre PB+2. El fet de assentar-se en un desnivell provoca que l'edifici presenti diferents alçades. La coberta, de teula àrab, cau a dos vessants i té un carenat, orientat nord-sud, perpendicular a la façana principal (meridional) ). En quant als materials, es tracta d'una edificació construïda en base a murs de pedres irregulars de mida mitjana rejuntats amb morter de calç. A les cantonades es disposen carreus treballats de mida gran, fet que atribueix consistència i reforça l'estructura. Aquests carreus més grans també es troben en mig dels paraments, a l'alçada d'on cloïa l'edificació original prèvia a les ampliacions esmentades. Els paraments es troben a pedra vista. Les obertures són senzilles, de tall rectangular o quadrangular i acaben amb llinda de fusta. Es reparteixen, de manera desendreçada, entre la façana principal i les dues laterals. Hi destaquen dos balcons amb barana de ferro forjat que sobresurten, a l'alçada de la planta primera, del parament principal. Sotateulada es troba una galeria amb barana de fusta, que ocupa l'extrem sud-occidental de l'edifici. Del parament posterior arrenca una nau que s'annexa a l'edifici formant una zona de cobert i magatzem. Aquest cos, de tall rectangular i d'una planta, cobreix a un vessant en sentit nord i s'ha edificat en època recent. Tot i així, comparteix materials amb l'edificació principal (exceptuant l'embigat d'acer), creant un aspecte unitari en el conjunt. La pallissa presenta una estructura típica; de planta quadrangular, s'aixeca sobre PB+1, cobreix amb teula aràbiga a dos vessants i presenta la seva façana nord descoberta; els elements de càrrega interiors són pilars de pedra i maó massís.

    La masia està catalogada com a BCIL núm. 987-I, per Acord de Ple del Consell Comarcal del Berguedà, de 13/04/2005; recentment ha estat proposada la seva descatalogació.

    Arquitectònicament, la casa mostra diverses fases constructives corresponents a diferents períodes. Sembla que gran part de l'estructura pot correspondre a una cronologia entre els segles XVII i XVIII, tot i que amb reformes posteriors.
    A nivell documentalment, podem fer referència a la cita de la masia en el llibre "Registro de las casas de campo de cada distrito y los aforados de guerra. nº63. 1856 nº 32" (ACBR), en l'apartat corresponent al poble de Cercs hi ha anotada la Vintrosa, en la qual hi consta Josep Casals.

    PERARNAU, J.; PIÑERO, J. (1992): Catàleg de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, natural i ambiental del terme municipal de Cercs. Fitxa RU. 12. Ajuntament de Cercs