La Socarrada
Sant Martí de Tous

    Anoia
    Entre el torrent de l'Aubreda i el torrent de la Coma. Al sud del nucli urbà.
    Emplaçament
    Mas Aubreda i agafar el camí del sud. Travessar el torrent de l'aubreda i a la zona d'obaga.
    506

    Coordenades:

    41.54059
    1.53367
    377691
    4599809
    Número de fitxa
    08226-134
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Prehistòric
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    AIA. Catàleg bens a protegir POUM 2012
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC 7555
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08226A007001390000AA
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas

    Jaciment descobert per membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis
    Comarcals d'Igualada l'any 1975. Es tarcta d'un taller de sílex situat en el lloc anomenat " La Socarrada" que ocupa una gran extensió, des de la carena fins al marge dret del torrent de l'Aubreda, a uns 300 metres al sud-est de l'Aubreda, a l'obaga d'una serra que passa
    entre el torrent de la Coma i el de l'Aubreda, en un context de bosc de pins i conglomerats, on aflora a la superfície abundant sílex en brut.
    L'any 1985, durant la visita efectuada a aquest lloc amb motiu de la realització de la Carta Arqueològica, no s'aprecià cap tipus d'estructura, però sí que es trobaren les peces del taller de sílex i una concentració de nuclis i percutors de sílex en un lloc determinat. També es recolliren superficialment un fragment de ceràmica a mà rodat.
    Superficialment, i fora del seu lloc originari, surtendiversos fragments de sílex, però cap peça sobre còdol. També es troben ascles i esquerdills com a rebuig de la talla, nuclis, percutors i nòduls. En algunes peces hi ha restes de còrtex i no es presenten rodades.Es pot afirmar, per tant, que en aquest lloc hi havia un taller de sílex, de cronologia indeterminada.

    El material es troba dipositat al Museu Comarcal de l'Anoia / Núms. de referència: P-23, M-59 i M-330.
    Foto: Angels Pujol SPAL (2016: pag.70-71 ) i IPAC

    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    PUJOL, A. (2016). Sant Martí de Tous. Revisió de l'inventari arqueològic i estudi del poblament des de la Prehistòria fins a l'Edat Mitjana. Diputació de Barcelona.