La Salut
Sant Feliu de Llobregat

    Baix Llobregat
    Entorn a la riera de la Salut
    Emplaçament
    Serra de Collserola

    Coordenades:

    41.39529
    2.0573
    421193
    4583068
    Número de fitxa
    08211 - 97
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Medieval
    Modern
    Popular
    Segle
    XV i XVIII
    Any
    -
    Desconegut
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL (19/10/88)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    19214
    Accés
    Fàcil
    Lúdic
    Titularitat
    Pública
    Patronat de Collserola - RUSTEGA ID: 315
    Autoria de la fitxa
    CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

    Masia aïllada a la serra de Collserola, al costat de l'ermita de la Salut. És de planta rectangular i presenta planta baixa, pis i golfes. Està rematada per una coberta a doble vessant amb la carena paral·lela a la façana principal. A la planta baixa d'aquesta, destaca la presència d'una porta en arc de mig punt i adovellada. A la seva dreta una altra porta també de mig punt, però més petita. A l'altra banda, un parell de finestres quadrangulars. Per sobre d'aquesta planta observem, coincidint amb l'alçada de la porta i pràcticament tocant les seves dovelles, un balcó molt petit amb barana de ferro forjat al qual s'hi accedeix per una senzilla porta rectangular. Als seus costats trobem, situades de forma asimètrica, altres finestres rectangulars de caràcter molt senzill. Al pis superior destaca una galeria d'arcs de mig punt, amb obertures quadrades intercalades. A la façana sud l'alçada total de la casa queda desdibuixada per la presència d'una gran terrassa a l'alçada del primer pis que salva el desnivell del terreny. Al centre d'aquesta façana s'hi ubica un gran rellotge de sol fet en ceràmica vidriada. Per sobre, una galeria de finestres en arc de mig punt.

    La Masia està protegida com a BCIL (19214), mentre que l'ermita consta a l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic (19215). Actualment, la finca és àrea de lleure del Patronat de Collserola i el dia de la Pentecosta s'hi celebra una missa i un dinar de germanor on s'hi apleguen bona part d'habitants del municipi de Sant Feliu de Llobregat.

    La masia de la Salut data de finals del segle XV i durant aquell segle i el següent es va conèixer, en primer lloc com a mas Terrós i més endavant com a casa Grau de la Gleva,
    A diferència d'altres masies de Sant Feliu, aquesta és molt coneguda per la població, degut a que en les seves immediacions es troba la capella del mateix nom. Aquesta té el seu origen al segle XVII i inicialment estava dedicada a la Mare de Deu del Roser, tot i que es coneix amb el nom de La Salut des de l'any 1748. Aquest petit edifici de caràcter religiós va ser objecte remodelacions l'any 1855, quan va adquirir l'aspecte actual.
    Per la seva banda la masia també ha anat sofrint modificacions al llarg de la seva història, la darrera a la dècada dels 80 del segle XX, quan es va fer una reforma profunda a càrrec de l'arquitecte J. Llinàs per encàrrec de la Corporació Metropolitana de Barcelona.

    - AMADES I GELATS, Joan. Excursió llegendària pel pla de Barcelona. Barcelona: edicions el Mèdol, 2001. 60 p.
    - ARXIU COMARCAL DEL BAIX LLOBREGAT. Fons de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. Llorenç Sans. Cases pairals.
    - ARXIU COMARCAL DEL BAIX LLOBREGAT. Àrees naturals.
    - CABÚS, Albert; CALDÉS, Lina; MARTÍN, Pilar; MORALES, M. Luz; TORRES, Cèlia. Patrimoni del Baix Llobregat. Sant Feliu de Llobregat: Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat, 1994. P. 74-78.
    - DE CAMPS I ARBOIX, Joaquim; CATALÀ I ROCA, Francesc. Les cases pairals catalanes. Vitoria: Edicions Destino, 1965. 366 p.
    - DESCOBRIR CATALUNYA. “Collserola. El secret més ben guardat”. Descobrir Catalunya. Núm. 41. (Barcelona, març 2001. P. 56-103.
    - EL BUTLLETÍ. "La Salut a la recta final". El Butlletí. Núm. 307 (Sant Feliu de Llobregat, gener 1986). P. 7.
    - EL BUTLLETÍ. "Recuperació d'una masia i d'un entorn". El Butlletí. Núm. 325 (Sant Feliu de Llobregat, desembre 1987). P. 11.
    - ESTEVES, Albert (dir.). Sant Feliu de Llobregat. Guia del patrimoni històric i artístic. Molins de Rei: Centre d'Estudis i Divulgació del Patrimoni (CEDIP), 1997. 47 p.
    - FERNÁNDEZ, Jesús; GIL, Juan Luís; MORENO, Rosa; PRATS, Anna (equip L'aladern). “Estudi de Collserola. Parts 1, 2, 3, 4 i 5”. Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 1985. 551 p.
    - GUÍAS CATALONIA. Guía Oficial de San Feliu de Llobregat y su partido. Barcelona: guías Catalonia, 1927. P. 5-33.
    - LO PENSAMENT CATALÀ. "Excursió a la Salut de Sant Feliu de Llobregat". Lo pensament català. Barcelona: 1901.
    - PATRONAT METROPOLITÀ DEL PARC DE COLLSEROLA. Llibre Guia Parc de Collserola. Barcelona: Patronat Metropolità del Parc de Collserola, 1995. 251 p.
    - RETUERTA I JIMÉNEZ, M. Luz; SAMMARTÍ I ROSET, Carme (dir.). Sant Feliu de Llobregat. Identitat i història. Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 2002. 365 p.
    - SANS I FÀBREGAS, Llorenç; GRAS, Mercè. Els carrers de Sant Feliu. Sant Feliu de Llobregat: Patronat Municipal de Cultura de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 1989. P. 87-89.
    - SODUPE I ROURE, Miquel (dir.). Parc de Collserola. Pla especial d'ordenació i de protecció del medi natural. Realitzacions 1983-1989. Barcelona: Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (Mancomunitat de municipis) i Patronat Metropolità del Parc de Collserola. 1990. 163 p.